≫ 

Šok u Nemačkoj: Naslednica Angele Merkel podnosi ostavku, neće se kandidovati za kancelarku

Vest o njenoj odluci stigla je nakon što se Kramp-Karenbauer našla pod velikim pritiskom posle izbora u nemačkoj pokrajini Tiringiji prošle nedelje, kada je prvi put izabran premijer uz pomoć desničarske Alternative za Nemačku

  • 0

Liderka nemačke Hrišćansko-demokratske partije Anegret Kramp-Karenbauer potvrdila je da se neće kandidovati za kancelara Nemačke na saveznim izborima sledeće godine, ali i navela da će ostati lider stranke dok se ne nađe naredni kandidat.

Kramp-Karenbauer je na konferenciji za novinare rekla da će ostati ministar odbrane do kraja mandata, odnosno do jeseni 2021. godine, kao i da ne veruje da će njena odluka uticati na stabilnost vladajuće koalicije sa Socijaldemokratskom strankom, prenosi Rojters.

Vest o njenoj odluci stigla je nakon što se Kramp-Karenbauer našla pod velikim pritiskom posle izbora u nemačkoj pokrajini Tiringiji prošle nedelje, kada je prvi put izabran premijer uz pomoć desničarske Alternative za Nemačku.

Kramp-Karenbauer je danas na predsedništvu CDU rekla da postoji "nejasan" odnos delova CDU sa AfD i Levicom, a da je ona striktno protiv saradnje sa tim strankama, preneo je izvor iz CDU.

Kako se navodi, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da žali zbog odluke svoje bliske saradnice da odustane od kandidature za kancelara na saveznim izborima sledeće godine.

Merkelova žali

Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da žali zbog odluke Anegret Kramp-Karenbauer da se ne kandiduje za kancelara Nemačke na saveznim izborima sledeće godine.

"Odnosim se prema ovoj odluci sa velikim poštovanjem, mada mi je veoma žao zbog toga", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

"Mogu da zamislim da ovo nije bila laka odluka za nju i zahvaljujem joj što je spremna da i dalje vodi proces izbora naslednika", dodala je ona.

Video: Koalicija Merkelove pred kolapsom: Angela će možda i pre isteka mandata morati da ode sa funkcije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA