Britanska vlada priznala: Čeka nas haos na granicama posle Bregzita

- Moramo da prihvatimo da će biti problema. Smanjićemo ih, ali oni su neizbežni - kazao je Gov trgovcima

  • 3

Britanska vlada priznala je da tu zemlju čekaju godine haosa i konfuzije zbog Bregzita, a da stvari budu još nezgodnije, govori podatak da će novi IT sistem tek 2025. biti gotov.

Ministar Majkl Gov u razgovoru sa trgovcima otkrio je okrutnu stranu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, odnosno probleme sa kojim će se suočiti pošto su napustili jedinstveno tržište i uniju carina.

- Moramo da prihvatimo da će biti problema. Smanjićemo ih, ali oni su neizbežni - kazao je Gov trgovcima, dodavši da će biti pojačana kontrola hrane i sirovina kako bi bili ispunjeni bezbednosni standardi.

Asocijacija za brodski transport insistirala je da sistem kontrole mora da nastupi na snagu 1. januara 2021. kada bi trebalo da se okončana tranzicioni proces Velike Britanije iz Unije, ali usledila je loša vest - nova tehnologija tek stiže 2025.

- Razočarani smo činjenicom da je obećanje da će trgovina teći bez problema zamenjeno obećanjem da će biti bez nedaća koliko je to god moguće, ali ne pre 2025. godine - kaže predstavnik Asocijacije Elizabet de Jong i dodala da će trgovce očekivati veći troškovi dok se taj deo ne reguliše.

Kritike zbog zanemarivanja problema

Premijer Velike Britanije Boris Džonson našao se na meti kritika pošto je tražio da se konačna odluka o Bregzitu donese do kraja januara, a u isto vreme ignorisao velike izazove koji čekaju tu zemlju.

Gov je priznao da je velika verovatnoća da će biti Britaniji biti potrebno najmanje pet godina da kreira "pametnu" granicu koja bi omogućila trgovinu dobara bez zadržavanja i problema, ali problem je što firme moraju da budu spremne za velike promene već za 11 meseci.

- Ujedinjeno Kraljevstvo biće van jedinstvenog tržišta i unije carina, tako da će morati da bude spremna za nove procedure i regulatorne provere. Kao rezultat svega toga, bićemo u boljoj poziciji, odnosno moći ćemo da ostvarimo bolje trgovinske odnose sa ostalim državama u svetu - tvrdi Gov.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    11. februar 2020 | 12:02

    Svaka cast sto ste napustili tu zlocinacku organizaciju tamo samo sirotinja ide

  • DARKO 100%

    11. februar 2020 | 11:06

    Njima uvek nesto fali,e to sto vama fali to devojci srecu kvari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA