Kruzeru 4. put zabranjeno da pristane: Luka zatvorena za Vesterdam, iako na brodu nema koronavirusa

Načelnik odseka za kontrolu zaraznih oboljenja Tajlanda danas je informisao novinare da je ministarstvo javnog zdravlja odbilo zahtev posade i zabranilo da kruzer pristane u luci Laem Čabang

  • 0
Diamond Princess kruzer karantin koronavirus Foto: Tanjug/AP

Tajlandske vlasti odbile su zahtev posade kruzera Vesterdam da pristane u tajlandsku luku zbog bojazni od koronavirusa iako nema zvanične potvrde da na tom brodu ima zaraženih. Vesterdam je odbijen uz isto obrazloženje i na Filipinima, Tajvanu i u Japan.

Načelnik odseka za kontrolu zaraznih oboljenja Tajlanda danas je informisao novinare da je ministarstvo javnog zdravlja odbilo zahtev posade i zabranilo da kruzer pristane u luci Laem Čabang na istoku Tajlanda.

Tajlandski premijer Prajut Čano-ča potvrdio je ovu zabranu ministarstva, ali je istakao da vlada traži načine kako da pruži humanitarnu pomoć, kao i da brod bude snabdeven gorivom i hranom. Vesterdam je isplovio na svoje putovanje 16. januara iz luke u Singapuru. Kompanija Holand Amerika Lajn, koja je vlasnik broda, saopštila je da na brodu nema registrovanih slučajeva obolelih od kororavirusa.

135 slučajeva na kruzeru "Diamond Princess"

Epidemija je, inaće, prouzrokovala ozbiljne, globalne probleme za veliku flotu kruzera. Japansko ministarstvo zdravlja je potvrdilo 135 slučajeva oboljevanja od koronavirusa na kruzeru "Dajmond Princes" (Diamond Princess), koji je još usidren u Jokohami.

Očekuje se da će ovaj brod sa 3.700 putnika i članova posade biti u režimu karantina najmanje do 19. februara. Nekoliko sati pre zvanične zabrane za brod Vesterdam, tajlandski ministar zdravlja najavio je na svom Fejsbuk nalogu da brodu neće biti dozvoljeno da pristane u tajlandsku luku.

Svoju objavu je postavio nakon što je kompanija Holand Amerika saopštila da se njen brod uputio ka Lajem Čabangu, gde je 13. februara planirano da se putnici iskrcaju i potom avionom iz Bankoka vrate svojim kućama.

Najava brodovlasnika je izazvala veliku pažnju korisnika tajlandskih društvenih mreža.

AP prenosi da su vlasnici broda Vesterdam već najavili da će svi putnici biti obeštećeni, a kompanija je potvrdila da je predviđeno isplovljavanje kruzera 15. februara za Jokohamu otkazano i da je određen novi datum - 28 februar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA