Trka oružja: Amerikanci kupuju rakete kako bi sustigli kinesku flotu

Budžet je signal da američka mornarica namerava da se ozbiljno pozabavi kvantitetom i kvalitetom raketnog arsenala protiv brodova, kaže Erik Sejers

  • 3

Američka mornarica ima nove zahteve za 2021. godinu kada je u pitanju budžet, a među njima je povećanje raketa za eliminisanje brodova, kao odgovor na kinesku flotu koja je u ovom trenutku nadmoćnija.

Prema navodima portala "Defense news", mornarica namerava da kupi 189 raketa za raketa za delovanje protiv brodova, 210 projektila sa velikim dometom (LRASM), 451 uređaja za unapređenje "tomahavka" i 775 Rejton SM-6 raketa, koje su modifikovana verzija oružja RIM-174.

- Budžet je signal da američka mornarica namerava da se ozbiljno pozabavi kvantitetom i kvalitetom raketnog arsenala protiv brodova. Ovo je stvarno veliki obrt - kaže Erik Sejers ispred Centra za novu američku bezbednost.

On dodaje da posebno ohrabruje činjenica da saveznici Amerike, Australija i Japan, takođe nabavljaju ovo moderno oružje. Agencija za odbrambenu bezbednost objavila je prošle nedelje da je Australija kupila 200 LRASM raketa, što ju je koštalo 990 miliona dolara.

"Igra" dometa

Nabavka novog arsenala za američku mornaricu jasan je pokušaj da se odgovori sve većoj snazi kineske flote, koja poseduje rakete protiv brodova sa velikim dometom.

Kako su ruski mediji ranije pisali, Kina je čak posvetila posebnu granu vojnih snaga koja se isključivo bavi ovom vrstom oružja. Njihov arsenal uključuje: YJ-12 rakete koje imaju domet od 400 kilometara, YJ-18 sa 540 kilometara dometa, kao i supersonični projekti CM-401 za dejstvovanje protiv brodova, sa dometom od 290 kilometara.

Veću opasnost, pak, predstavljaju dva balistička projektila - jedan za koga američki obaveštajci smatraju da ima domet između 3.000 i 4.000 kilometara, i drugi kraćeg borbenog dejstva, oko 900 kilometara. Oba oružja se lansiraju se aviona, odnosno modifikovanog bombardera Ćijan H-6.

Poređenja radi, američki projektili su dometa između 185 i 555 kilometara, LRASM ima domet od 370 kilometara. "Maritime Strike" tomahavk, kada bude modifikovan, imaće domet od 1.600 kilometara. Prema rečima stručnjaka, taj projektil bi trebalo 2023. godine da uđe u službu.

Kinezi sve jači

Kineska mornarica je već sada snažnija i brojnija od američke, s obzirom da ima 300 plovila naspram 290 koliko imaju Amerikanci. "Defense news" otkriva da bi do 2035. godine Kina trebalo da ima 420 brodova, dok se pretpostavlja daće Amerika do 2030. imati 355.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    13. februar 2020 | 11:41

    Ono sto ja nazivam najvecim apsurdom a to je da je amerika bombardovala Srbiju i fabriku oruzja sloboda iz Cacka a sad od njih ti isti ameri kupuju naoruzanje......da nije tuzno bilo bi smesno.

  • Leka

    13. februar 2020 | 13:19

    Neće biti dosta ratova dok ih neko ne sravni sa zemljom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA