Krv na zidu i jezive beleške: Ovde su živela najozloglašenija deca-ubice

Slike unutrašnjosti napuštenog engeskog zatvora za maloletnike, gde je bio zatvoren i jedan od dvojice dečaka koji su mučili i ubili dvogodišnjeg Džejmsa Buldžera, oživele su sećanje na ovo stravično ubistvo

  • 1
Maloletnički zatvor Engleska Printscreen/Youtube/Paranormal Investigation Explorers

„Red Bank“ zatvorska jedinica u gradu Njuton le Vilous (Newton-le-Willows), u Mersisajdu (Merseyside) u Engleskoj, zatvorena je pre 5 godina, a urbani istraživači su nedavno dobili pristup i mogućnost da snime i slikaju unutrašnjost zatvora.

Uznemirujuće slike pokazuju krv na vratima, odbačenu belešku na kojoj piše „ja sam mrtav“ i ispisanu poruku na zidu „pištolji ne ubijaju samo ljude, već ubijaju porodice“.

Jedan posebno jeziv detalj je mural na zidu koji kaže: „Sve što sam želeo za svoj rođendan je da mi se otac vrati... Dobio sam bicikl.“

Brojni predmeti, uključujući stolove za bilijar, električne uređaje, sofe, odeću, društvene igre... ostali su u „Red Bank“-u, nakon što je zatvoren 2015. godine.

Od 1965. godine, u ovaj zatvorski centar za maloletne osuđenike dovedeno je nekoliko maloletnika koji su među najozloglašenijim ličnostima u britanskoj kriminalnoj istoriji. Među njima, početkom devedesetih, doveden je i Džon Venables (Jon Venables), koji je sa svojim saučesnikom Robertom Tomsonom (Robert Thompson), ubio dvogodišnjeg Džejmsa Buldžera (James Bulger).

Optužbe da je jedna od zaposlenih u ovoj zatvorskoj jedinici imala seksualne odnose sa Venablesom, dok je bio tu zatvoren, objavljene su 2011. godine.

Mnogo pre toga, šesdesetih godina, u „Red Bank“ je bila smeštena Meri Bel (Mary Bell), jedna od najpoznatijih engleskih maloletnih kriminalaca. Ona je 1968. godine, kada je imala 10 i 11 godina, zadavila dva dečaka, od tri i četiri godine (jednog dečaka je ubila dan pre svog 11. rođendana).

Poslednje slike unutrašnjosti „Red Bank“ ustanove snimio je u novembru prošle godine urbani istraživač Džon Veb (John Webb), a kako sam kaže, želeo je da ode tamo jer je znao istoriju zatvora i ko je nekada tamo živeo.

Zidovi umljani krvlju

- Bilo je zaista jezivo iskustvo biti tamo i gledati sve oko sebe. Nikada ranije nisam bio u zatvoru, niti u pritvornom centru. Kako se zatvorio tek pre pet godina, tamo je mnogo stvari ostalo i bile su prilično u dobrom stanju – kaže Džon.

Prema Džonovim rečima, ispisi na zidovima su bili najčudnije što je video, a posebno o klincu koji želi svog oca.

- To vas navodi da razmislite o vrsti ljudi i stvarima koje su se tamo morale desiti tokom godina – kaže Džon.

Dvogodišnjeg dečaka Džejmsa otela su iz tržnog centra 12. februara 1993.  dva druga dečaka, Tomson i Venables.

Oni su malog Džejmsa odveli dok je njegova mama bila u mesari, koja se nalazila u tržnom centru punom ljudi.

Obojica su imali samo po 10 godina, kada su postali najmlađe ubice u zemlji u poslednjih 250 godina, navodi News.

Slika, uzeta sa snimka sa CCTV kamera, prikazuje trenutak kada je dečak odveden, što je bila jedna od najvažnijih slika ovog šokatnog slučaja.

Ubice su pešačile sa malim Džejmsom oko 4 kilometara. Primetilo ih 38 ljudi, a neki prolaznici su zapazili da nešto nije u redu i raspitivali se kod dečaka. Međutim, oba dečaka su ih uspešno odvraćali, govoreći prolaznicima da je uznemireni dečak njihov mlađi brat ili da se izgubio i da ga vode u obližnju policijsku stanicu.

Dečaci su odveli Džejmsa na železničku prugu, gde su ga mučili, tukli i seksualno napastvovali, kamenovali, a pre nego što su ga ostavili na pruzi da ga udari voz.

Nakon ubistva Džejmsa, njegovo telo su ostavili blizu pruge, gde je i otkriveno dva dana kasnije.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA