≫ 

Alep slavi kraj krvave bitke: Na ulicama sirijske zastave, a ključni razgovori tek treba da počnu

Alep je oslobođen od pobunjenika 2016. godine, ali bitka za taj grad trajala je više od četiri godine

  • 1

Sirijska armija napredovala je u poslednjoj enklavi na severozapadu zemlje koju drže pobunjenici, učvršćujući tako vlast nad ključnom provincijom Alep, javlja AP.

Sirijska državna televizija "Ihbarija" javila je da je uspostavljena potpuna kontrola u svim naseljima oko grada Alepa prvi put od 2012. godine i da su se teroristi povukli sa tih teritorija.

Mediji su emitovali i snimke iz Alepa, na kojima lokalno stanovništvo sa zastavama Sirije i slikama predsednika Bašara al Asada proslavlja taj radostan događaj.

Alep je oslobođen od pobunjenika 2016. godine, ali bitka za taj grad trajala je više od četiri godine. U nedelju je oslobođeno oko 30 okolnih sela, prenosi AP.

Napredovanje sirijskih snaga takođe je prvi put posle nekoliko godina obezbedilo područje od redovnih artiljerijskih napada islamista, što je još jedan znak sve veće kontrole sirijskog predsednika Bašara al Asada nad tim područjem, prenosi AP.

Sirijske vojne snage su prvi put od 2012. godine uspostavile kontrolu nad celokupnim međunarodnim auto-putem koji spaja Damask sa Alepom.

Aleppo, Syria, Alep, Sirija Bitka za sam grad Alep trajala je više od četiri godine; Foto: Tanjug/AP

Bitka za Alep

Alep je pre rata bio najveći grad Sirije sa 2,3 miliona stanovnika. Takođe, bio je veliki trgovački, saobraćajni, industrijski i ekonomski centar. Sa vojne tačke, kontrola nad njim je bila od strateške važnosti za sve strane.

Slobodna sirijska armija je 19. jula 2012. godine upala u delove grada i otpočela bitku za Alep. Do trenutka oslobođenja grada prošle su četiri godine, pet meseci i tri dana.

Tokom bitke je poginulo 31.211 ljudi, uključujući i civile.

Aleppo, Syria, Alep, Sirija Foto: Tanjug/AP

Pregovori Turske i Rusije

Trupe sirijskog predsednika Bašara al Asada, poduprte ruskim vazdušnim napadima nastavili su napad na region Idlib i delove susednih provincija Alepo i Latakija. Ta ofanziva je prekinula krhku saradnju Turske i Rusije koje podržavaju suprotstavljene strane u sukobu, ali su sarađivale na "političkom rešenju" za okončanje devetogodišnjeg rata u Siriji.

Turska koja podržava nekoliko sirijskih pobunjeničkih grupa na severozapadu ogorčena je otkako je u sirijskim napadima u provinciji Idlib za dve nedelje ubijeno 13 pripadnika turskih snaga. Takođe, pobunjenici koje podržava Turska su pokrenuli operaciju u Idlibu kako bi povratili teritorije koje su izgubile od Asadovih snaga.

Aleppo, Syria, Alep, Sirija Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je u nedelju da je svojim ruskim kolegama preneo da se napadi u Idlibu moraju zaustaviti odmah i da mora da bude sklopljeno trajno primirje.

Tokom konferencije za novinare, Čavušoglu je rekao da će turski i ruski zvaničnici danas da razgovaraju u Moskvi.

Ofanzova u Siriji je inače pokrenula još jedan talas masovnog iseljavanja Sirijaca. Od decembra je ka turskoj granici krenulo više od 800.000 ljudi, objavile su Ujedinjene nacije.

Aleppo, Syria, Alep, Sirija Foto: Tanjug/AP

Humanitarni radnici navode da je situacija prilično teška i da oko milion raseljenih lica živi nedaleko od granice, a kampovi su puni.

Turska, u kojoj se već nalazi 3,6 miliona izbeglica iz Sirije navodi da ne može da prihvati još ljudi.

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA