≫ 

Đinping je nešto znao o koronavirusu mnogo ranije nego što se mislilo: Gde je bio 13 dana?

Zvaničnici u provinciji Hubei, koja se smatra epicentrom širenja zaraze, optuženi su za potencijalno, čak i namerno prikrivanje ozbiljnosti situacije, zanemarujući dokaze da se on širi od osobe do osobe

  • 3
Si Đinping Foto: Tanjug/AP

U trenutku kada je postalo jasno da se novi koronavirus vrtoglavo širi Kinom, ali i celim svetom, od prošlog meseca postalo je jasno da je nešto pošlo naopako.

Zvaničnici u provinciji Hubei, koja se smatra epicentrom širenja zaraze, optuženi su za potencijalno, čak i namerno prikrivanje ozbiljnosti situacije, zanemarujući dokaze da se on širi od osobe do osobe. Kada su to priznali, već je bilo kasno.

Nasuprot ovoj priči o neodgovornosti, u Kini se čila još jedna. Nadležni u centralnoj vladi, koji su odbacili potpunu sliku od strane lokalnih političara, kada su shvatili prave posledice preduzeli su drastične akcije kako bi zaustavili širenje virusa, piše CNN.

I zaista je došlo do velikog pomaka 20. januara, kada je kineski predsednik Si Đinping prvi put javno prokomentarisao virus i naredio "odlučne nepore" za kontrolu epidemije.

Govoreći pored Sija u Pekingu nedelju dana kasnije, direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebreisus pohvalio je "ozbiljnost sa kojom Kina prihvata ovu epidemiju" i zahvalio se Pekingu na transparentnosti.

Međutim, preko vikenda se pojavio transkript razgovora unutar Komunističke partije koji je izazvao sumnju u ove navode, otkrivši da je Đinping znao za virus i da je usmeravao odgovor još 7. januara - dve nedelje pre nego što je to javno prokomentarisao.

To otkriće je donelo mnogo komentara na račun vlade i toga da li je ona bila ta koja je odlagala reakciju, a ne lokalni zvaničnici, te da je tako došlo do širenja virusa u zemlji i svetu.

Takođe, to sada podvlači i neke probleme kada je reč o imidžu samog Đinpinga, koji pažljivo neguju državni mediji - kao gotovo svemoćnog vladara koji nadgleda i svestan je svega što se dešava u zemlji. Sa porastom kritika na račun nemogućnosti da obuzda širenje koronavirusa, Peking se suočio sa izborom da prizna da Si nije znao za pravu prirodu krize sve dok skoro mesec dana nije prošlo ili da je bio svestan toga od početka.

koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ko je znao?

U transkriptu govora, koji je u subotu objavio zvanični časopis Komunističke partije, Đinping je na sastanku Politbiroa komiteta, najmoćnijeg kineskog tela za donošenje odluka, 7. januara, izdao naređenje za prevenciju i kontrolu novog koronavirusa.

Dalja uputstva je dao 20. januara i dva dana kasnije, kada je "izričito zatražio od provincije Hubei da sprovede sveobuhvatnu kontrolu nad odlivom ljudi", suštinski naredivši blokiranje provincije.

- Sve vreme sam pratio širenje epidemije i napredak u prevenciji i kontrolu rada i nastavljam da dajem usmene naredve i uputstva - navodno je rekao Đinping.

Razdoblje od 13 dana, između 7. i 20. januara je najvažnije, ne samo zato što su zvaničnici u Hubeju održali dva ključna sastanka pokrajinske stranke, već je i Vuhan pozvao 40.000 porodica da prisustvuju masovnom banketu u pokušaju da postave svetski rekord. Takođe, baš u to vreme su navodno zvaničnici i Vuhana i cele provincije osporavali pretnju virusa. Vang Guangfa, šef istraživačkog tima koji je iz Pekinga poslat da istraži situaciju, rekao je 11. januara da je sve pod kontrolom.

Vangu, kao i mnogima drugima na liniji fronta tokom početka epidemije, naknadno je dijagnostifikovan virus.

Pokrajinski zvaničnici su se suočili sa intenzivnom kritikom zbog postupanja tokom ovog perioda. Uz to, sve se događalo tokom proslave Kineske nove godine, a u Vuhanu i dalje nije bio uveden pregled putnika. To se dogodilo tek 14. januara.

Kada je gradonačelnik Vuhana Zou Sianvang kasnije priznao da upozorenja grada nisu dovoljna, ponudio je svoju ostavku.

Peking koronavirus Foto: Tanjug/AP

Đinping u centru

Vu Kang, politički analitičar iz Pekinga koji se specijalizovao sa govore Đinpinga, opisao je njegova nedavna obraćanja "bez presedana".

- Zvuče kao da se brani i objašnjava kako je uradio sve što je u njegovoj moći kada je reč o prevenciji zaraze - naveo je on.

Poslednjih nedelja bilo je očiglednih napora da se sva krivica prebaci na pokrajinske zvaničnike koji su ili zavarali Peking ili nisu sproveli partijska uputstva.

Video: Srbi sa nestrpljenjem čekali da slete u Beograd

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uvek je tako

    17. februar 2020 | 14:53

    Pa i naši su svojevremeno nedelju dana krili variolu veru. Sovjeti su pokušali da sakriju Černobilj. Svi pokušavaju da sakriju te velike nesreće i samo gube dragoceno vreme.

  • Balkan

    17. februar 2020 | 17:21

    Mogu Englezi i Amerikanci da rade i pišu šta hoće, ali Kina im nije Balkan pa da se sprdaju i menjaju predsednike i vlast kako im padne na pamet ! To će ovde malo teže da ide

  • Joca

    17. februar 2020 | 14:57

    Englezi su prvi znali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA