≫ 

Škola u Etiopiji izgrađena od novca Jugoslovena: Nema prozor ni toalet, po dvoje sede na stolici

Izgrađena je sredinom prošlog veka, otvorio ju je sam car Hajle Selasije

  • 3
Etiopija, škola podignuta novem Jugoslovena

Foto: RTS Printskrin

Smeštena u regionu poznatom kao "Rog Afrike" Savezna Demokratska Republika Etiopija je druga država po broju stanovnika na crnom kontinentu. Najviše je mladih, ali je nevolja u tome što nema dovoljno škola. Jedna od škola sredinom prošlog veka izgrađena je novcem Jugoslovena.

U oblasti Menegeša živi oko 30.000 ljudi. Većina živi od poljoprivrede i stočarstva. Vlada Etiopije pokušava da kroz redovno školovanje obuhvati što više dece i tako unapredi sistem opšeg obrazovanja u toj zemlji, piše RTS.

U Manegeši je školu otvorio sam car Hajle Selasije pre pedeset godina. Ono što je zanimljivo jeste da je škola izgrađena sredstvima Jugoslovena koji su nekada živeli u Etiopiji.

Etiopija, škola podignuta novem Jugoslovena

Škola u Etiopiji, izgrađena od novca Jugoslovena Foto: RTS Printskrin

- Trenutno u školi ima 1.023 učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja. U odnosu na prošlu godinu upisali smo 565 učenika više, jer se broj stanovnika ovde u Maganašiju brzo povećava. Sledeće godine očekujemo da ćemo upisati hiljadu učenika više nego ove godine - kaže direktor škole Dereće Tsegaje.

Teški uslovi

 

Škola danas radi u veoma teškim uslovima. Deo zgrade koji su svojim donacijama napravili Jugosloveni koji su tu živeli, više nije u upotrebi. Nema mokri čvor, prozore. U učionicama đaci sede i po dvoje na stolici.

Deca iz škole kažu da nemaju vodu, ni toalete a da je u učionicama veoma tesno. Kažu da nemaju ni stolice na kojima bio sedeli, da u biblioteci nema knjiga, a za devojčice je veoma važno da imaju toalete i higijenski materijal koji im je veoma potreban.

Dobrodošla svaka pomoć

 

Abe Hunde  je pre 30 godina završio ovu osnovnu školu. U nju danas idu i njegova deca.

Etiopija, škola podignuta novem Jugoslovena

Učesnici škole Foto: RTS Printskrin

- Škola je jedinstveni spomenik kulture. Trudimo se da kako-tako radi i skupljamo novac za popravke - kaže Hunde.

Zahvaljujući lokalnom stanovništvu osposobljen je deo škole u kome se nastava izvodi redovno. Kako su nam ovde rekli, svaka pomoć i podrška iz Srbije je dobrodošla.

Video: Došla u Afriku da uči mališane plesu, a na kraju oni podučavali nju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA