≫ 

Podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi iz Čikaga: "Zabrinuti smo, ali se divimo jedinstvu"

- Srbi iz Čikaga uvek su bili sa svojom braćom u Crnoj Gori, te smo i ovog puta iskazali svoju solidarnost u Libervilu - kazao je episkop Longin

  • 1
Sabor, ne damo svetinje, Čikago

Foto: RINA

Eparhija novogračanička i srednjozapadnoamerička u Libertvilu kod Čikaga, organizovala je veliki sabor podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori kom je prisustvovalo nekliko stotina Srba iz Čikaga i drugih američkih gradova.

Sabor pod sloganom "Ne damo svetinje" u znak solidarnosti i podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima u Crnoj Gori, Njegovom visokom preosveštenstvu mitropolitu crnogorskoprimorskom Amfilohiju, episkopima Joanikiju, Atanasiju i Dimitriju, sveštenstvu i verujućem narodu, počeo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Sveti Sava u Libertvilu, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop Longin sa sveštenstvom.

Sabor, ne damo svetinje, Čikago

Foto: RINA

Tačno u podne služen je moleban za spas starih svetinja u Crnoj Gori pred moštima Svetog Mardarija Libertvilskog, prvog vladike Srpske pravoslavne crkve u Americi, koji je rodom iz Lještanske nahije u Crnoj Gori.

- Srbi iz Čikaga uvek su bili sa svojom braćom u Crnoj Gori, te smo i ovog puta iskazali svoju solidarnost u Libervilu.Pomolili smo se Gospodu kod moštiju vladike Mardarija Uskokovića da pogleda na našu stranu, pomogne, uteši i zaštiti - kazao je episkop Longin.

- S velikom pažnjom pratimo dešavanja u Crnoj Gori. Koliko smo zabrinuti za položaj naše jedinstvene Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, toliko smo zadivljeni jedinstvom našeg naroda i veličanstvenim mirnim litijama širom Crne Gore, ali i Srbije, da se odbrane naše svetinje, pravoslavlje i naši koreni koji su duboko urezani u svest i srca svakog Srbina ali i Crnogorca koji u jedinstvu naše Svete crkve vide izlaz svake nevolje i put spasenja - rekao je za agenciju RINA Zoran Đorđević iz Čikaga.

Sabor, ne damo svetinje, Čikago

Foto: RINA

Saboru su prisustvovali gosti iz Crne Gore, izaslanici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, episkop dioklijski Metodije i protojerej stavrofor Radomir Nikčević, koji su pre nekoliko dana imali sastanak sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu.

Video: Blicevi kano zvijezde s neba: Novi način protesta na litiji u Podgorici

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA