≫ 

"Sreća što nikad nisam pozvala taj broj": Našla je cedulju na kolima i umalo postala žrtva otmičara

Na šoferšajbni njenog automobila stajao je papirić sa imenom i brojem telefona, na sreću Hana ga nije odmah pozvala

  • 0
Otmica devojke, poruka Foto-ilustracija: Shutterstock, Facebook/Hanna Seckinger

Otmica je i dalje jedan od najčešćih zločina u Sjedinjenim Američkim Državama, a na meti kidnapera uglavnom su deca i žene. Da seksualni predatori ne prezaju ni od čega i koriste se različitim metodama kako bi ostvarili svoj plan govori primer jedne žene iz Kolorada, koja je zamalo postala žrtva.

Hana Sekinger iz Vestminstera bila je u nedelju, 19. januara u teretani, a po povratku u automobil na šoferšajbni je pronašla papirić sa porukom koju je navodno potpisala žena.

- Molim te pozovi me, Džen - pisalo je na papiruću zajedno sa brojem telefona.

Prvo je pomislila kako je Džen udarila u njen automobil, pa je prošetala oko njega, ne bi li videla kolika je šteta.

Međutim, kako nigde na vozilu nije videla oštećenje, Hana je bila zbunjena i odustala je od pozivanja broja. Dva dana kasnije poslala je poruku na broj sa papirića, ali nikada nije dobila odgovor.

Hana je na kraju shvatila da je ipak uradila pravu stvar. Naime, kako je napisala na svom Fejsbuk profilu, postoji bojazan da seksualni predatori posmatraju mlade žene, a onda im ostavljaju ove poruke na automobilima.

- Kada žena pozove broj sa papirića, osoba "Džen" tvrdi da radi za firmu koja procenjuje štetu i insistira da se sastanu kako bi razgovarali o popravci - napisala je Hana.

Taj sastanak, kako je napisala, doveo bi do kidnapovanja.

Kao primer navela je slučaj žene iz Fort Kolinsa, takođe u Koloradu, kojoj su prišla dvojica muškaraca nakon što je dobila sličnu cedulju, dok se na jednom snimku vidi kako muškarci stavljaju papirić na njen automobil.

- Tako sam srećna što nikada nisam pozvala taj broj. Mogla sam lako da padnem na to - napisala je Hana i poručila svima da budu na oprezu.

Trgovina ljudima pogađa milione ljudi širom sveta, a pored toga što decu i žene kidnapuju nasred ulice, usred bela dana, dok šetaju sa roditeljima ili prijateljima, koriste se i raznim drugim metodama kako bi došlo do potencijalne žrtve.

Tako se na društvenim mrežama prošle godine proširila priča o seksualnim predatorima koji stavljaju vezice za kablove na automobile, poštanske sandučiće i kuće na potencijalne ženske žrtve, kako bi ih ili obeležili kao mete ili im skrenuli pažnju a onda ih oteli dok ih žrtve skidaju.

Policija je na kraju ipak saopštila da je u pitanju lažna vest i da nisu imali nijednu prijavu ove vrste, ali je svakako upozorila sve da budu na oprezu.

Nujork post je pre nekoliko meseci pisao o "bolesnoj" taktici kojom se kidnaperi služe kako bi došli do potencijalih žrtava. Naime, trgovci ljudima tragaju za žrtvama u hraniteljskim porodicama punim dece koju su napustile porodice i blizu škola.

Čak 90 posto žrtava trgovine ljudima trpi zlostavljanje - mentalno, fizičko, seksualno - mnogo pre nego što su primorani na ulice da prodaju svoja tela, a trgovci ljudima znaju i iskorišćavaju štetu koju takva trauma može da nanese.

Prema rečima stručnjaka otmičari žrtve sve manje kidnapuju na ulici, već koriste priliku da se združe sa njima, laskaju im, teraju ih da pomisle da ih vole dok se ne približe dovoljno da naprave potez.

Dečak u kolima, kidnapovanje, otmica  ilustracija Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- U pitanju je metoda kada otmičari pokušavaju da ih zagrle i steknu njihvo poverenje, pruže im mesto za boravak i učine da sve izgleda kao da neko zaista brine o njima - objasnio je okružni tužilac sa Menhetna Sajrus Vans.

Reč je o "oduzimanju dece kojima je pomoć potrebna, preispitivanje te potrebe, razvijanje odnosa, a zatim okretanje protiv njih i pretvaranje u decu koja zarađuju za njih na ulici".

Statistika

- Između 100.000 i 200.000 dece bude uvučeno u posao trgovine ljudima svake godine u Americi

- Otprilike 90 procenata žrtava trgovine ljudima u zemlji su Amerikanci

- Deca od 12 i 13 godina su češće na meti

- Oko 2,8 miliona dece beži od kuće svake godine u Americi, zbog čega postaju velike mete za trgovce ljudima

Video: To nije tvoje dete: Sestra (12) otrgla dvogodišnjeg brata iz kandži otmičarke

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA