≫ 

Lome se glečeri, pingvini nestaju, a temperature obaraju rekorde: Šta se to događa sa Antarktikom?

Pad kolonija pingvina Antarktika pruža dokaz o efektima ovog šireg zagrevanja na životinje koje naseljavaju ove osetljive regione

  • 0
Antarktik

Foto: Tanjug/AP

Ove nedelje santa leda veličine Atlante odvojila se od glečera. Istraživači su otkrili dramatičan pad populacije pingvina na Antarktiku, a na ovom sedmom kontinentu je prošle nedelje izmerena i rekordno visoka temperatura.

Ako to nije dovoljno da se makar malo zabrinute, još jedna rekordna temperatura zabeležena je na Antarktiku 9. februara, kada je meteorološka stanica na ostrvu Sejmor izmerila 20 stepeni. Svetska meteorološka asocijacija pokušava da potvrdi da li je to novi rekord.

Iako još nije dokazana temperatura, svakako pruža dodatne dokaze oko zagrevanja u regionu Antarktika i širom sveta, kaže Rendal Serveni, meteorolog sa Državnog univerziteta u Arizoni i ekspert za klimatske ekstremen Svetske meteorološke organizacije.

Ovi događaji su u skladu sa trendovima viđenim na Antarktiku u poslednjih nekoliko godina. Poluostrvo Antarktik, gde su zabeležene potencijalno rekorde februarske februarske temperture, jedna je od regija koje se najbrže zagrevaju.

- Naši polarni regioni su kao kanarinci u rudniku. Oni su osetljivije okruženje, pa su sistem upozorenja drugim delovima sveta - rekao je Serveni.

Pad kolonija pingvina Antarktika pruža dokaz o efektima ovog šireg zagrevanja na životinje koje naseljavaju ove osetljive regione. Broj pingvina na jednom ostrvu. gde je nedavno obaljeno istraživanje, upola je manji od prošlog istraživanja u 1971. godini.

Antarktik

Pixabay.com

Noa Strajker, israživač pingvina sa Univerziteta Stoni Bruk, rekao je za CNN da su klimatske promene uklonile glavni izvor hrane ovih pingvina - kril, male rakoliko životinje.

- Pingvini, foke i kitovi zavise od njih, a oni zavise od leda. Dakle, ako klimatske promene utiču na led, to utiče i na sve drugo - rekao je on.

Iako je pad broja pingvina i pucanje glečera posledica dugoročnih uticaja, važno je napomenuti da su potencijalno rekordne temperature, ako se provere, uglavnom posledica vrlo specifičnog vremenskog događaja nazvanog "fen", koji izazova neopično tople temperature.

Temperature su se vratile na normalu, ali to ne znači da rastuće temperature treba zanemariti.

Video: Ode još jedan glečer. Turisti oduševljeni dok se klimatolozi hvataju za glavu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA