Uleteli avionom u oluju i zatekli vatru Svetog Ilije: Munje nisu prestajale da šibaju užareno nebo

Istraživači su u sklopu istraživanja uragana iznad Atlantskog okeana upali u oluju i primetili fenomen "vatra Svetog Ilije"

  • 2
Vatra Svetog Ilije, Vatra Svetog Elma, nevreme, munja Foto: Printscreen/Twitter/@NOAA_HurrHunter

Američka Nacionalna administracija za okean i atmosferu bavi se proučavanje meteoroloških promena i fenomena, a to uključuje i poteru za olujama.

Tako se na društvenim mrežama pojavio video snimak zabeležen iz kokpita aviona te ustanove. Istraživači su u sklopu istraživanja uragana iznad Atlantskog okeana upali u oluju i primetili fenomen "vatra Svetog Elma", mada je kod nas poznatiji po imenu " vatra Svetog Ilije".

Nebo je bilo crvene boje, a oko aviona mogli su da se vide brojni udari munje.

Šta je "vatra Svetog Ilije"?

Reč je o svetlosnom efektu koji se javlja usled električnog pražnjenja u atmosferi. To je zapravo plazma niske gustine i niske temperature. Efekat je vekovima poznat moreplovcima pošto se manifestuje na jarbolima brodova, uglavnom tokom nevremena. Naziv je dobio po Svetom Elmu, zaštitniku moreplovaca., a električnu prirodu fenomena je prvi objasnio Bendžamin Frenklin.

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA