Zašto je Tramp oslobodio osuđenog demokratu Blagojevića i koga je još pomilovao?

Tim tužilaca izjavio je u utorak da je, uprkos tome što je predsednik zakonito izvršio svoja ovlašćenja za pomilovanje, bivši guverner "i dalje je zločinac, osuđen za višestruka teška dela korupcije"

  • 0
Rod Blagojević Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp ukinuo je zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću, bivšem guverneru države Ilinois, osuđenom za pokušaj prodaje mesta u američkom Senatu, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Baraka Obame, piše BBC.

Međutim, zašto bi republikanski predsednik, koji je jednom obećao da se "isušiti močvaru", pokazao milost prema demokrati?

Čak su i predsednikove kolege iz stranke u Ilinoisu kritikovali njegovu odluku.

Rod Blagojević Foto: Tanjug/AP

- Blagojević je lice javne korupcije u Ilinoisu i nijednom nije pokazao da se kaje - rekli su oni u saopštenju.

Međutim, Tramp ne misli tako.

- To je bila izuzetno snažna, smešna kazna - rekao je Tramp novinarima u utorak.

Koga je još Tramp pomilovao?

Rod Blagojević nije jedini kojeg je Tramp pomilovao u utorak. Pored njega tu su još tri osobe sa moćnim prijateljima:

- Berni Kerik, bivši policijski komesar Njujorka, koji je priznao krivicu za poresku prevaru i druge opštužbe i osuđen je na zatvor 2010. godine. Među njegovim poznatim prijateljima su Kristofer Rudi, šef "Newsmax Media" i Trampov lični advokat Rudi Džulijani.

- Majkl Milken, finansijer koji je postao poznat tokom 1980-ih, osuđen je za prevaru. Njegova prijateljica jeste voditeljka Foksa Maria Bartiromo

- Edvard DeBartolo Junior, bivši vlasnik San Francisko 49ers, priznao je krivicu 1998. godine za prekršaje povezane sa kockanjem. Njega podržavaju pastor iz Ohaja Darel Skot i bivši NFL igrač Džeri Rajs.

Čak i pre nego što je ušao u Belu kuću, Tramp je pokazao simpatije prema Blagojeviću, koji je osuđen za političku korupciju.

Blagojević je 2008. godine imenovao nekoga ko će popuniti Obamino mesto u Senatu, nakon što je on izabran za predsednika.

Blagojević, koji je dva puta izabran za guvernera, govorio je o političkoj mogućnosti telefonom sa drugim državnim zvaničnikom, opisujući svoj plan da proda ili trguje demokratskim mestom u Senatu.

- Imam ovu stvar - rekao je Blagojević, opisujući mesto kao "zlatno".

Guverner, koji je voleo kameru i bio poznat po tome što je uvek imao četku za kosu, rekao je da se neće odreći mesta, a da ne dobije ništa zauzvrat.

Blagojević (63) je takođe pokušao da prikupi sredstva za kampanju u zamenu za zakon koji bi pomogao industriji trkačkih staza.

Rod Blagojević Foto: Tanjug/AP

Pokušao je da izvrši pritisak na izvršnog direktora u dečijoj bolnici da doprinese novcem za njegove kampanje.

Blagojević je osuđen za pribavljanje mita, pokušaj iznude i prevara te je osuđen na 14 godina. Datum njegovog izlaska predviđen je za 2024. godinu dok Tramp nije došao na vlast.

Pre nego što je stavljen iza rešetaka 2012. godine, Blagojević se pojavio u Trampovom rijaliti programu "Slavni šegrt".

Trampova podrška Blagojeviću nudi studiju slučaja u pristupu predsedničkoj vlasti i pravosudnom sistemu.

Tramp ima zamerke na istrage - rusku istragu specijalnog advokata Roberta Milera nazvao je "lovom na veštice".

Na Trampovom omiljenom TV kanalu Foksu Pati, žena Roda Blagojevića, prošle godine je svog supruga predstavila žrtvom preterano revnosnih tužilaca, povlačeći paralelu sa predsednikovim iskustvom tokom Milerove istrage.

Miler je bio direktor FBI kada je njen suprug uhapšen, a bivši FBI direktor Džejms Komej, još jedan Trampov neprijatelj, prijatelj je sa bivšim američkim advokatom Patrikom Ficdžeraldom, koji je procesuirao Blagojevića.

Rod Blagojević Foto: Tanjug/AP

Pati je ove veze iznela u intervjuu.

Tim tužilaca koji stoji iza slučaja Blagojevića izjavio je u utorak da, uprkos tome što je predsednik zakonito izvršio svoja ovlašćenja za pomilovanje, bivši guverner „i dalje je zločinac, osuđen za višestruka teška dela korupcije“.

Rut Ben-Giat, istoričarka i kulturna kritičarka sa njujorškog univerziteta, kaže kako se "Tramp očigledno jasno identifikuje sa ovim čovekom koji ima oštru kaznu i borac je".

- On voli takvu prevrtljivost - rekla je ona.

Dejvid Lit, čovek koji je pisao govore Obami, kaže da će Trampovo milosrđe za Blagojevića poslati poruku drugim ljudima koji možda razmišljaju o različitoj koruptivnoj praksi: "ako vas uhvate, čuvamo vam leđa".

Video: Tramp pomilova jedinog guvernera srpskog porekla: Rod Blagojević na slobodi

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA