Deo Oregona traži otcepljenje i pripajanje drugoj državi: Pokrenuta inicijativa "Veliki Ajdaho"

Pokret, poznat pod nazivom "Pomerite granice Oregona za Veliki Ajdaho", nada se proširivanju granica države uključivanjem više desetina graničnih ruralnih okruga iz Oregona u Ajdaho

  • 3
Veliki Ajdaho, mapa Ilustracija: Nikola Jovanović

Nekim stanovnicima Oregona je dosta da žive u državi koja je pod kontrolom demokrata. Zbog toga su pokrenuli incijativu u kojoj traže da se ujedine sa Ajdahom, saveznom američkom državom koju vode republikanci.

Pokret, poznat pod nazivom "Pomerite granice Oregona za Veliki Ajdaho", nada se proširivanju granica države uključivanjem više desetina graničnih ruralnih okruga iz Oregona na Ajdaho.

Majk Mekarter, glavni podnosilac zahteva za otcepljenje, primetio je da će ovome trebati godine da se ostvare. Proces napuštanja okruga iz Oregona uključuje usvajanje glasačke inicijative, dobijanje odobrenja od državnog zakonodavnog tela, koje trenutno kontrolišu demokrate, a zatim i usvajanje zakona u Ajdaho kojim se dozvoljava pristup novih okruga, piše CNN.

Zeleno svetlo tri okruga

Mekarter je dobio zeleno svetlo u najmanje tri okruga Oregona - Džozefin, Daglas i Umatila, što je početak procesa napuštanja, sledi prikupljanje potpisa, pa onda možda i glasanje 2. novembra.

- Ruralni okruzi postali su ogorčeni zakonima koji dolaze od zakonodavne vlasti Oregona koji ugrožavaju naš život, naše pravo na oružje i naše vrednosti. Pokušali smo da odbacimo te zakone, ali je ruralni Oregon nadbrojan - naveo je Majk Mekarter.

Država Oregon je pod kontrolom demokrata, a predvodi je demokratska vlada Kejt Braun. Državno zakonodavstvo u Ajdahu je pod kontrolom republikanaca, a na čelu vlade je takođe repubilakac Bred Litl.

Rastuću plimu nezadovoljnih konzervatinih stanovnika Oregona podvlači nedavna borba za vlast s kojom se Braun suočila kada su republikanci pokušali da je sklone 2019. godine nakon burne sednice.

Zvaničnici Oregona nisu komentarisali ovu inicijativu.

- Oregon većinom kontroliše jedna partija koja ne predstavlja državu u celini, čime deli urbane i ruralne delove. Demokrate treba da obrate pažnju koliko su stanovnici Oregona nezadovoljni, čak toliko da traže otcepljenje - rekao je Herman Birtshajger, republikanac iz okruga Džozefin.

Republikanac Gari Leif iz okruga Daglas takođe podržava ideju, a mapu "Velikog Ajdaha" ima čak i u svojoj kancelariji.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu pokreta, pokret za "Veliki Ajdaho" traži pripajanje 20 konzervatnivnih okruga Oregona susednoj saveznoj državi. Grupa navodi ekonomske prednosi, versku slobodnu i kršenje prava stanovnika Drugog amandmana kao razloge koji stoje iza njihovog plana.

Takođe, u plan su uključeni i pojedini okruzi sa severa Kalifornije.

Da podsetimo, slični naporni postojali su i u Virdžniji kada su tamošnji pojedini okruzi tražili otcepljenje i priključivanje Zapadnoj Virdžinii. Proces je u toku.

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr. za rock and roll

    19. februar 2020 | 12:16

    To oni sto najvise daju pomoc albancima 😂😂😂😂— ludilo je prelazna bolest

  • Grunf

    19. februar 2020 | 12:38

    Mogu da se prisajedine Srbiji. Mi nemamo ni demokrate ni republikance.

  • Magi

    19. februar 2020 | 12:30

    Ajmo ada parole: "Džozefin, Daglas i Umatila su Ajdaho"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA