≫ 

Propali pregovori Rusije i Turske: Nastavljeni vojni udari u Idlibu

Kremlj je prethodno saopštio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila najgori mogući scenario

  • 2

Tokom pregovora u Moskvi, Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskom pokrajinom Idlib, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su se snage sirijske vlade, koje sprovode ofanzivu u Idlibu, pridrzavale prethodnih sporazuma o Idlibu, ali da su reagovale na provokacije, prenosi Rojters.

On je upozorio da se nastavljaju vojni napadi na sirijske i ruske snage u Idlibu.

Lavrov je dodao da Moskva podržava akcije sirijske vojske, koja odgovaraju na "neprihvatljive provokacije u Idlibu", dodaje TASS.

Lavrov je rekao da Rusija nije imala nikakve zahteve tokom bilateralnih pregovora sa Turskom, koji su održani 17. i 18. februara u Moskvi u vezi sa regulisanjem situacije u Idlibu.

- Što se tiče ishoda pregovora između Rusije i Turske u Moskvi juče i prekjuče, nismo došli do zaključka o tome kako se pridržavati dogovora (ruskog predsednika Vladimira) Putina i (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana o Idlibu. Nismo imali nikakve zahteve. Mislimo da moramo da primenimo sporazume koje su postigli naši lideri - rekao je Lavrov govoreći o ishodima razgovora sa kolegom iz Jordana Ajmanom Safadijem.

Kremlj je prethodno saopštio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila najgori mogući scenario.

Moskva se snažno protivi takvoj operaciji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Rusija i Ankara ostaju u kontaktu da bi pokušale da spreče dalju eskalaciju tenzija u Idlibu, preneo je Rojters.

Erdogan je prethodno rekao da su razgovori s Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona "bez obzira na cenu" i nezavisno od razgovora koji se nastavljaju s Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada, prenosi Rojters.

Prema rečima turskog lidera, uprkos stalnim razgovorima o Idlibu, Turska i Rusija još su daleko od postizanja sporazuma o tom pitanju.

Video: Završena najveća bitka rata u Siriji: Alepo u poptpunoj kontroli vladinih snaga

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    19. februar 2020 | 15:05

    Сиријци треба да наоружају Курде у Турској, само је то гарант мира у Сирији!!!

  • Salamander

    19. februar 2020 | 14:28

    Turski teroristi vole da ratuju to su od nato naucili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA