Najstrašnije isprozivali Džonsona: Politička peckanja na Brit nagradama

Voditelj Džejk Vajthol je veče započeo pomenuvši voditeljku Kerolajn Flek, koja je sebi oduzela život prošle nedelje

  • 0
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Dodela prestižnih britanskih muzičkih nagrada Brit održana je sinoć po 40. put, a za pesmu godine proglašena je "Someone you love" škotskog kantautora Luisa Kapaldija.

Treći put za redom, ceremoniju je vodio komičar Džejk Vajthol koji je veče započeo pomenuvši voditeljku Kerolajn Flek, koja je sebi oduzela život prošle nedelje.

Nagrada za album pripala je reperu Dejvu za "Psychodrama", koji je tokom svog nastupa izmenio tekst pesme i premijera Velike Britanije Borisa Džonsona nazvao "pravim rasistom".

Dejv je takođe odao počast Džeku Meritu, studentu prava na Kembridžu koji je stradao na Londonskom mostu tokom terorističkog napada.

Džonsona je i potkačio i Vajthol, govoreći kako je ovo jedinstvena prilika da svet vidi pop-zvezde u potpuno drugačijem svetlu.

- Sede ovde nervozno, čekaju da se pojave koverte, kao Boris Džonson na Dan očeva - rekao je Vajthol.

Nagrade za najboljeg stranog izvođača otišla je u ruke Bili Ajliš i Tajleru - The Creator.

Tajler je, primivši nagradu, podsetio publiku da mu je pre pet godina zabranjen nastup u Ujedninjenom kraljevstvu, a da je njegova muzika, navodno, ocenjena kao ona koja "promoviše nasilje, homofobiju i mržnju i podstiče druge na teroristička dela".

Ajliš je otpevala potom svoju nedavno objavljenu pesmu "No Time to Die", koja će biti naslovna numera novog filma o Džejmsu Bondu.

Brit nagrade 2020 Bili Ajliš Foto: Tanjug/Invision/AP

Za izvođača godine proglašen je londonski reper Stormzy, a nagrada za najbolju solo britansku pevačicu pripala je Mejbel - 30 godina nakon što je njena majka Nene Čeri osvojila dve Brit nagrade.

Priznanje za grupu godine pripalo je sastavu Foals.

Svečanost dodele u londonskoj O2 areni zatvorili su jednokratno ponovno okupljeni članovi grupe The Faces - Rod Stjuart, Roni Vud i Keni Džons.

Po ugledu na mnoge svetske dodele nagrada, poput nedavno održanog "Oskara", ni Brit nije mogao da prođe bez kritika na račun ravnopravnosti, te je ukazano na nedovoljno ženskih muzičarki nominovanih u mešovitim kategorijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA