Nasmrt pretučen zatvorenik u kazamatu gde drže Asanža: Povećan nivo bezbednosti, istraga je u toku

Policija pokušava da utvrdi motiv ubistva

  • 1
Džulijan Asanž Foto: Tanjug/AP

Jedan zatvorenik pretučen je nasmrt u zatvoru Belmarš gde je smešten i osnivač VikiLiksa Džulijan Asanž.

Policija i Hitna pomoć pozvani su utorak oko 20 časova nakon što je 36-godišnji zatvorenik pronađen sa vidnim povredama glave u svojoj ćeliji. On je hitno transportovan u bolnicu gde je dan kasnije podlegao povredama.

Dvojica zatvorenika su uhapšena zbog sumnje da su počinili ubistvo, a policija je pokrenula istragu i podigla nivo bezbednosti zbog ostalih zatvorenika, među kojima je i jedan od najtraženijih ljudi na planeti Džulijan Asanž.

- Činimo sve kako bismo što pre ustanovili sve činjenice. Motiv još nije poznat, ali se nadamo da ćemo istragom uskoro ustanoviti sve detalje - rekao je inspektor koji radi na slučaju.

Podsetimo, Asanž u Belmaršu čeka na izručenje u SAD. Sud u Britaniji ga je u septembru prošle godine osudio na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije dok je bio u egzilu u ambasadi Ekvadora u Londonu.

SAD ga terete po 18 tačaka optužnice - od kojih 17 na osnovu Akta o špijunaži - zbog namere da pribavi i objavi poverljive diplomatske i vojne dokumente.

Ako bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu kazna i do 175 godina zatvora.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA