≫ 

Da li se blago vraća u Grčku: Kome će ostati skulpture koje je grof odneo sa Akropolja?

Pre šest godina Unesko je ponudio da posreduje između Grčke i Velike Britanije u cilju rešenja spora oko skulptura, ali je Britanski muzej to odbio

  • 0
Atina, Akropolj, vrućina

Foto: Tanjug/AP

U Muzeju Akropolja održana je međunarodna konferencija o vraćanju svih skulptura u Partenon kao i međunarodna radionica sa istom tematikom.

Prikazan je i film o radu bivše grčke ministarke kulture i svetski poznate glumice, Meline Merkuri, sa posebnim osvrtom na njene napore da se čuvene mermerne statue vrate Grčkoj. Na međunarodnoj konferenciji govorio je i predsednik Grčke, Prokopis Pavlopulos, prenosi RTS.

- Svi znamo da nije bilo legitimno da grof Elgin odnese skulpture sa Partenona. Ali, pretpostavimo da mu je i data dozvola, službena uredba Porte, centralne vlade Osmanskog carstva, ipak se postavlja pitanje, ko ima pravo da daje ovlašćenje Elginu da praktično opljačka Patrenon - zapitao je predsednik Pavlopulos.

Mermerne skulpture iz Partenona napravljene pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih asistenata, bile su deo hrama i drugih građevina na Akropolju. Ali saradnici engleskog grofa Elgina su početkom 19. veka pokupili polovinu očuvanih skulptura i brodovima ih prevezli u Britaniju.

Iako je Elgin tvrdio da je imao pismeno odobrenje Osmanskih vlasti, taj papir nikada nije nađen u arhivama.

- Pitam sve one koji poštuju kulturu, ne samo grčku, već bilo koju drugu, kome ovaj spomenik pripada ako ne čoveku i čovečanstvu. Ako je to tačno, ko ima pravo da odluči da te skulpture pripadaju nekoj drugoj zemlji, a ne Partenonu - insistira Prokopis Pavlopulos, predsednik Grčke.

Pre šest godina Unesko je ponudio da posreduje između Grčke i Velike Britanije u cilju rešenja spora oko skulptura, ali je Britanski muzej to odbio sa obrazloženjem da Unesko sarađuje sa vladinim telima, a ne predstavnicima muzeja.

Video: Šta sve ne treba da radite u Grčkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA