Davor izbo ženu u Švajcarskoj 30 puta, ali neće u zatvor: "Čuo je glasove, mislio da su svi roboti"

Presuda mladom Hrvatu zbog ubistva 66-godišnje Hildegard Enc Rivola izrečena je pre dva dana, a zbog toga što on na kraju ne mora u zatvor, cela Švajcarska je besna

  • 4

Opštinski sud u švajcarskom gradu Arau odlučio je da je 29-godišnji Hrvat Davor kriv za ubistvo, ali neće u zatvor, već mu je određeno bolničko lečenje u ustanovi zatvorenog tipa. Sud je svoju presudu utemeljio na psihijatrijskom izveštaju. Naime, mladom je Hrvatu dijagnostikovana paranoidna šizofrenija, a utvrđeno je i da je u vreme ubistva bio pod uticajem alkohola i kokaina, javlja švajcarska televizija SRF, a prenosi Jutarnji.hr.

Presuda mladom Hrvatu zbog ubistva 66-godišnje Hildegard Enc Rivola izrečena je pre dva dana, a zbog toga što on na kraju ne mora u zatvor, cela je Švajcarska besna.

Izbo ženu 30 puta na kućnom pragom

Naime, 17. januara 2019. godine je 66-godišnjakinja pronađena u lokvi krvi na svom kućnom pragu u švajcarskom gradu Arau. Susedi su je čuli kako zapomaže i požurili da joj pomognu, ali nedugo nakon što je prevezena u bolnicu, 66-godišnjakinja je zbog teških povreda preminula.

Napadač ju je u gornji deo tela nožem izbo više od 30 puta, a za njim, kao i za oružjem kojim ju je ubio, dugo se tragalo. Policija je tokom istrage osnovala posebnu komisiju za rasvetljavanje ovog slučaja, a pritom su sarađivali i s javnošću pa su lecima molili građane za pomoć. Manje od mesec dana nakon ubistva, 12. februara 2019. godine, policija je uhapsila 28-godišnjaka hrvatskog porekla, a kod njega je pronađeno i oružje. Na početku je mladić sve negirao, ali je kasnije priznao ubistvo.

Kasnije je objavljeno da je mladić, prema psihijatrijskom izveštaju neuračunljiv, a doznalo se i za njegovu upotrebu droge i alkohola. Pre ubistva je navodno konzumirao kokain, marihuanu i alkohol.

Sud odbio progon iz zemlje

Tužilaštvo je utvrdilo da ubica i ubijena Hildegard Enc Rivola nisu bili ni u kakvom ličnom odnosu, ali se saznalo da je on 2015. godine vršio neke radove u njenom stanu, zbog čega je znao kako sve u stanu izgleda, kao i da je nesrećna žena tamo živela sama.

Švajcarska policija Foto: Tanjug/AP/Ennio Leanza/Keystone

Tužilac je, osim bolničkog lečenja u zatvorenoj ustanovi, za počinioca tražio i progon iz zemlje na 15 godina, ali većina na sudu je to odbila uz obrazloženje da je rođen u Švajcarskoj, celi život tamo živi i nema nikakvog kontakta s Hrvatskom. Sa lečenja će biti otpušten tek kada stručna komisija utvrdi da je terapija bila uspešna i da više ne postoji rizik od povratka bolesti. Ta se mera u Švajcarskoj kolokvijalno naziva i "malim pritvorom".

Državno tužilaštvo poručuje da bi bez bolničkog lečenja postojao veliki rizik da optuženi ponovi slične zločine te ističu da ovakva mera osigurava da on više ne predstavlja opasnost za javnost.

Čuo je glasove i mislio da je iznad zakona

Davor se izvinio porodici svoje žrtve rekavši da nije hteo da sve ode tako daleko. Dodao je da nije znao da ima paranoidnu šizofreniju. Ipak, utvrđeno je da je ranije već dvaput bio na lečenju u psihijatrijskoj klinici zbog zavisnosti od droga. Trenutno se oseća jako loše i kaže da će rado na terapiju i lečenje.

Sudski veštaci ne veruju da je ovo ubistvo planirao. Smatraju da je zbog svoje dijagnoze čuo glasove zbog kojih je mislio da može sve, da je iznad zakona, te da su svi ljudi oko njega zapravo roboti. Kad je u novinama čitao o zločinu, nije shvatio da se radi o njemu. Stručnjaci veruju bi njegovo lečenje moglo biti uspešno.

Porodica žrtve razočarana

Porodica žrtve je zbog ovakve presude ljuta i ogorčena. Smatraju da mladić svakako treba biti kažnjen zbog ubistva. Bivši suprug i sinovi žrtve rekli su da je njegov čin ostavio gorke tragove na njima i da nikada ne bi smeo da bude pušten.

- Hildi je istrgnuta iz naših života. Bila je majka, prijateljica i dobra osoba toplog srca - rekao je njen sin Ivor Rivola za Aargauer Zeitung i dodao da je razočaran time što je ubica proglašen neuračunljivim.

(Telegraf,rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A G 1

    21. februar 2020 | 16:14

    To mu je mnogo gore,ceo život će biti bez slobode.

  • dane

    21. februar 2020 | 16:11

    Nije davor nego franjo znam ga licno

  • Zoki CH

    21. februar 2020 | 16:07

    Pa ovo mu je gore od zarvora. Odavde neće nikad izaći, do kraja zivota će tu ostati!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA