EU odlučila: Za sada bez unutrašnjih graničnih kontrola zbog virusa

U istoriji Šengena nikada se nije dogodilo da se uvedu provere na unutrašnjim granicama iz razloga zdravstvene bezbednosti

  • 0
Italy, Italija koronavirus, virusi COVID-19

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija kaže da u ovom trenutku ne preporučuje privremeno uvođenje kontrola na unutrašnjim granicama Šengena u cilju kontrole epidemije korona virusa.

U istoriji Šengena nikada se nije dogodilo da se uvedu provere na unutrašnjim granicama iz razloga zdravstvene bezbednosti, navode u Komisiji.

Povodom širenja epidemije virusa COVID19 na teritoriju Evrope, prijavljenog petog smrtnog slučaja u Italiji, ali i privremenog zasustavljanja železničkog saobraćaja između Austrije i Italije, u Briselu naglašavaju da mere zemalja članica u cilju suzbijanja širenja virusa moraju biti proporcionalne, zasnovane na proceni rizika i koordinisane sa drugim zemljma članicama i EU institucijima.

- Postoji mogućnost da zemlje članice uvedu privremene kontrole na svojim granicama, ali do sada nismo obavešteni da postoje takve namere - kažu u Komisiji.

Kada je konkretno Italija u pitanju, u Briselu kažu da, za sada, ne postoje restriktivne mere za službena putovanja koje su uvedene za Kinu, Hong Kong i Makao i koje podrazumevaju limitirane misije EU delegacija i dvonedeljni rad od kuće pri povratku.

Evropska komisija najavila je da će zajednička misija EU i Svetske zdravstvene organizacije sutra posetiti Italiju radi procene epidemiološke situacije.

Italy, Italija koronavirus, virusi COVID-19

Panika u Italiji zbog koronavirusa Foto: Tanjug/AP

U Briselu naglašavaju da još nema detalja o pripremama za samit EU-Kina, odnosno o planiranoj poseti predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa EU diplomatije Žosepa Borela Kini u martu.

Dodaje se da se u slučaju nastarijeg člana Evropske komisije Žosepa Borela ne preduzimaju posebne mere, sem opreza, kada su u pitanju putovanja i sastanci.

Evropska komisija objavila je izdvajanje novog paketa pomoći od 232 miliona evra namenjenih za jačanje odgovora, prevenciju i zaustavljanje visrusa COVID19.

Od tog novca 10 miliona evra je namenjeno za istraživanje vakcine protiv korona virusa.

- Naš prioritet jeste zaštita Evropljana, ali i pomoć ostatku sveta da zaustavi epidemiju jer epidemija u Aziji je epidemija u Evropi i Africi - zaključuju u Evropskoj komisiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA