Indija besna zbog incidenta sa studentkinjama: Zašto su morale da se skidaju i pokazuju donji veš

Bile su primorane da profesorima pokažu donji veš kako bi dokazale da nemaju menstruaciju

  • 3

Studentkinje iz indijske države Gudžarat tvrde da su bile primorane da profesorima pokažu donji veš kako bi dokazale da nemaju menstruaciju. Mlade žene studiraju na koledžu u gradu Buđ na zapadu zemlje. Njih 68 je nedavno izvedeno iz učionica i odvedeno u toalet - tražili su im da skinu donji veš i predaju ga.

Sve su studentkinje postdiplomskih studija na Institutu za devojke Šri Sađanand (SSGI), kojim upravlja Svaminarajan, bogata i konzervativna hinduistička religijska grupa.

One kažu da je radnik hostela u kom stanuju, rekao direktoru koledža da su neke studentkinje prekršile pravila koja bi trebalo da poštuju kada imaju menstruaciju, prenosi BBC.

Ženama je tada zabranjeno da uđu u hram i kuhinju, kao i da dodiruju druge učenice.

U vreme obroka, one moraju da sede dalje od drugih devojaka i da peru suđe koje su koristile, a u učionici se očekuje da sede u zadnjim klupama.

Jedna od studentkinja je rekla za BBC da hostel vodi registar ciklusa studentkinja.

Ali, u poslednja dva meseca, nijedna studentkinja se nije upisala u registar - što možda nije čudno s obzirom na to da postoje brojna ograničenja kojih moraju da se pridržavaju kada se upišu.

Zato se zvaničnik hostela požalio direktoru da studentkinje koje imaju menstruaciju ulaze u kuhinju, kreću se blizu hrama i druže sa ostalima.

Studentkinje tvrde da su ih sutradan službenici hostela i direktor zlostavljali pre nego što su bile prinuđene da se skinu.

Ono što im se dogodilo opisale su kao „vrlo bolno iskustvo" koje ih je „istraumiralo" i koje je predstavljalo „mentalno mučenje".

Indija žena

Foto: flickr/Nagarjun

Otac jedne učenice rekao je da je njegova ćerka došla do njega sa nekoliko drugih studentkinja do njega i počela da plače, kada je stigao na fakultet.

- U šoku su - rekao je.

Nekoliko dana kasnije, grupa studentkinja je održala protest u kampusu, zahtevajući akciju protiv službenika koledža koji su ih "ponizili".

Poverenik koledža Pravin Pindorija je rekao da je došlo do „nesrećnog" incidenta, da je pokrenuta istraga i da će protiv počinioca biti preduzete mere, ukoliko se ustanovi da je počinjeno krivično delo.

Ali Daršana Dolakija, vicekancelarka univerziteta sa kojim je fakultet povezan, prebacuje krivicu na studentkinje. Ona je rekla da su prekršile pravila i dodala da su se neke od njih izvinile.

Međutim, neke studentkinje su izjavile za BBC da ih iz škole pritiskaju da ne govore o incidentu.

Državna komisija za žene u Gudžaratu naredila je istragu ove „sramotne vežbe" i zamolila studentkinje da se „jave i govore bez straha". Policija je podnela žalbu.

Indija, india  kana, crtanje kanom, žena, mlada, ukras

Foto-ilustracija: pixabay.com

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da su studentkinje ponižene zbog ciklusa.

Sličan incident se dogodio i pre tri godine u školi na severu Indije, kada je 70 studentkinja moralo da se skine kada je upravnica koledža pronašla krv na vratima kupatila.

Diskriminacija žena zbog menstruacije rasprostranjena je u Indiji, gde je ciklus već dugo tabu i menstruacija se smatra nečistom. Žene su često isključene iz društvenih i verskih događaja ukoliko imaju menstruaciju - zabranjeno im je da uđu u hramove i svetilišta, kao i u kuhinju.

Ova pravila, međutim, sve su češće na meti kritičara. U poslednjih nekoliko godina, žene pokušavaju da ukažu na to da je ciklus ono što zaista i jeste - prirodni biološki proces.

Ali nisu imale mnogo uspeha.

Najviši sud u Indiji je naložio da se vrata svetišta Sabarimala otvore ženama svih uzrasta tvrdeći da zabrana diskriminiše žene.

Ali godinu dana kasnije, sudije su se saglasile da preispitaju odluku nakon masovnih protesta u državi.

Među onima koji su se žalili na odluku, bio je i veliki broj žena - što pokazuje koliko je duboko ukorenjena stigma zbog menstruacije u ovoj zemlji.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BB

    25. februar 2020 | 05:55

    LICNO SAM DOZIVELA 1977 godine Sumarska skola Kraljevo profesor fizickog poslao profesorku srpskpg jezika da nas devojcice tekstilnig odelenja pregleda gacoce dali imamo periode. Strasnobprofesor Z. U osmovnoj skolo ucitelj T nas terao da jedemo slaninu na veliki petak. Antihrist , odveli me deda i baba kradom u crkvu. Pred celim odelenjom me ponozavao. Profesor hemije C u Studenici nas bio sa cetvrtasim drveim metrom prekonoktiju!!!!Demoni komunisticki nikad niko noje odgovarao za zlodela. Toliko iz Srbije

  • Dijana

    25. februar 2020 | 06:56

    I kod nas je u Srbiji tako jos I gore samo se ne prica o tome puno, kako devojke i zene dolaze do posla.

  • Gaga

    25. februar 2020 | 01:23

    Zabit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA