Preminuo poslednji maršal SSSR-a: U jednom trenutku bio je veoma važan za Srbiju

Maršal Jazov rođen je 8. novembra 1924. godine u selu Jazovo u Omskoj oblasti, u seljačkoj porodici. Nakon završetka vojne akademije 1942. počeo je da radi u vojsci

  • 1
Dmitrij Jazov Foto: Tanjug/AP

Poslednji maršal nekadašnjeg SSSR-a Dmitrij Jazov preminuo je danas u 96. godini posle duge i teške bolesti, prenose ruski mediji, pozivajući se za informacije iz Ministarstva odbrane.

Jazov, inače udovac, preminuo je tri godine pošto je umrla njegova supruga Jevgenjievna.

Maršal Jazov rođen je 8. novembra 1924. godine u selu Jazovo u Omskoj oblasti, u seljačkoj porodici. Nakon završetka vojne akademije 1942. počeo je da radi u vojsci. Od jula 1942. do maja 1945. komandovao je vodom na Volhovskom i Lenjingradskom frontu.

Posle rata nastavio je vojnu karijeru, prešao put od komandanta čete do komandanta armije. Sedamdesetih godina prošlog veka rukovodio je odeljenjem Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane, a zatim postao prvi zamenik komandanta trupa Dalekoistočnog vojnog okruga.

Od januara 1979, Jazov je bio komandant Centralne grupe snaga, a od februara 1979 – ovlašćenog za boravak sovjetskih trupa u Čehoslovačkoj Vlade SSSR-a. U periodu 1980-1984. komandovao je trupama Srednjeazijskog okruga. Od 1984. do 1987. godine – Dalekoistočnog vojnog okruga.

Od januara do maja 1987. Jazov je bio zamenik ministra odbrane SSSR-a za kadrove i načelnik Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane SSSR-a. Nakon toga došao je na čelo Ministarstva. Jazov je učestvovao u pokušaju prevrata protiv perestrojke Mihaila Gorbačova, čemu je ubrzo usledio raspad SSSR-a 1991. godine. On je podržao Državni komitet za vandredno stanje i bio uhapšen, ali je kasnije oslobođen i amnestiran. Nakon ostavke bio je na funkciji generalnog inspektora Ministarstva odbrane.

Susreti Kadijevića i Jazova

Odnosi SSSR i tadašnje Jugoslavije bili su u velikoj meri obnovljeni početkom raspada dve države. Prema rečima istoričara, naznaka tome bila je poseta generala JNA Veljka Kadijevića Moskvi. Susret Jazova i Kadijevića ostao je tajan, ali prema tvrdnjama poznavaoca prilika, pretpostavlja se da se sastanak u vezi sa eventualnim pučem JNA.

- Kadijević je u nekoliko navrata ponovio da su Rusi u blatu do kolena i da nisu u stanju da pomognu sami sebi, kamoli i nama - navodno je rekao jedan od visokih funkcionera u JNA.

Naime, neki istoričari navode da je u vrhu JNA postojao plan da se izvede vojni udar početkom 90-ih, ali pošto nije bilo nikakvih priprema kako tvrde, do njegove realizacije nije moglo da dođe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA