Stručnjaci upozoravaju: Koronavirus bi mogao da bude "bolest iks"

Profesorka Merion Kupmans, koja je inače načelnik virologije na Univerzitetu za medicinu u Roterdamu, kazala je da je širenje ove zaraze "postaje prvi pandemski izazov"

  • 1
Casalpusterlengo, Sever Italije, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Epidemija smrtosnog koronavirusa mogla bi da predstavlja "bolest iks" na koju su medicinski stručnjaci upozoravali, kaže savetnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Profesorka Merion Kupmans, koja je inače načelnik virologije na Univerzitetu za medicinu u Roterdamu kazala je da je širenje ove zaraze "postaje prvi pandemski izazov", koji odgovara kategoriji "bolesti iks", prenosi "Skaj".

SZO je još u februaru 2018. godine otkrila da se priprema za nepoznatnu epidemiju širom sveta, odnosno za slučaj "bolesti iks". U saopštenju je tada navedeno da taj pojam predstavlja "znanje da pandemija može biti izazvana nepoznatim patogenom koji može da izazove bolest kod ljudi".

- Da li će biti zaustavljen ili ne, ovaj virus jako brzo postaje prva prava pandemija koja ispunjava kriterijume "bolesti iks". Jako je sličan SARS-u kada je reč o tome koliko brzo može da se širi, ali s obzirom da se od 2003. godine značajno povećao broj putnika u aviosaobraćaju desetostruko, to predstavlja veliku pretnju - istakla je Kupmans.

Ona je dodala da će vreme pokazati da li su kineske vlasti pravovremeno i na pravi način reagovale u suzbijanju ove infekcije.

"Pandemija? Ne još"

Čelnik SZO Tedros Adanom Gebrejesus kazao je da nije sprečeno širenje koronavirusa.

- Korišćenje reči pandemija nije u skladu sa činjenicama i podacima koje dobijamo sa terena. Moramo da se usredsredimo na sprečavanje širenja virusa, dok se spremamo za eventualnu pandemiju. Da li ovaj virus može da izazove epidemiju svetskih razmera? Apsolutno, ali za sada to nije slučaj - istakao je Gebrejesus.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucy Ch

    25. februar 2020 | 14:50

    Što se više ljudi plaše da ne obole slabi imunitet i to se bŕže desi,samo mirno i bez straha jer biće što biti mora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA