≫ 

Matija je prvi čovek koji je oboleo od koronavirusa u Italiji, zaražena i njegova trudna žena

Matija je primljen na odeljenje intenzivne nege u bolnici u Kodonju zbog problema sa disanjem

  • 2
Italy, Italija koronavirus, virusi COVID-19

Foto: Tanjug/AP

Italijanska vlasti identifikovale su osobu za koju veruju da je prvi pacijent koji je u toj državi zaražen koronavirusom. Kako prenose svetski mediji, reč je o 38-godišnjem muškarcu po imenu Matija u Lombardiji.

Matija je primljen na odeljenje intenzivne nege u bolnici u Kodonju zbog problema sa disanjem, ali sada se nalazi na poliklinici San Mateo u Paviji, oko 35 kilomatara južno od Milana, rečeno je za CNN.

Vlasti ne veruju da je u ovom slučaju reč o pacijentu koji je doneo virus u regionu. Supruga zaraženog, Valentina, koja je u drugom stanju takođe je pozitivna na koronavirus i ona se nalazi u bolnici Sako u Milanu.

Prema navodima vlasti, njeno zdravstveno stanje je dobro.

Da podsetimo, u Italiji je prvi slučaj virusa potvrđen prošle nedelje, a do sada je preminulo sedam osoba, dok je više od 270 zaraženo. U blokadi je više italijanskih gradova. Zatvorene su škole, obdaništa, bioskopi i zabranjena su javna okupljanja.

Zbog situacije u Italiji, ozbiljno su reagovale vlasti zemalja u regionu. Juče je Ministarstvo zdravlja Srbije pojačalo nadzor putnika na granicama, i u Crnoj Gori je stepen opreznosti podignut na viši nivo, a slovenački zvaničnici su naveli da su spremni na zatvaranje granice ukoliko je to potrebno. I Hrvatska je spremna za sve neophodne mere.

Prvi slučaj u Hrvatskoj

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je u Zagrebu zabeležen prvi pacijent sa koronavirusom u toj zemlji. Prema navodima Plenkovića, reč je o mlađem muškarcu koji je u periodu od 19. do 21. februara boravio u Milanu.

Video: Koronavirus stigao u Hrvatsku

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ti

    25. februar 2020 | 16:13

    Toliko mozgova u svetu a niko da nadje lek za ovaj virus!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA