"Delila sam maske, a sad je cela moja porodica zaražena": Li opisala kako je dobila korona virus

Ceo Vuhan zatvoren je, odnosno pretvoren u karantin, 23. januara u 10 ujutru. To je bio veoma ozbiljan potez, s obzirom na to da grad nije na primer bio blokiran tokom epidemije virusa SARS

  • 1
Vuhan korona virus Foto: Tanjug/AP

Kozmetičarka koja se zarazila virusom korona (Covid-19) dok je vodila tim koji je isporučivao osnovne zalihe bolnicama u Vuhanu govorila je za "Skaj njuz" o tome kako je to imati virus.

Li Siaosiong (29) donirala je maske u vrednosti od 1.700 evera obližnjoj bolnici na dan kada je ceo grad stavljen pod blokadu. Od tada su joj pomoć zatražile mnoge bolnice.

Ipak, mlada žena se zarazila i trenutno se nalazi i sama u jednoj bolnici koju je vlada izgradila za samo nedelju dana.

Dok se tamo nalazi snima video snimke u kojima svedoči o tome kako izgleda njen boravak u bolnici.

Blokada Vuhana

Ceo Vuhan zatvoren je, odnosno pretvoren u karantin, 23. januara u 10 ujutru. To je bio veoma ozbiljan potez, s obzirom na to da grad nije na primer bio blokiran tokom epidemije virusa SARS.

Do podneva 23. januara jedna poruka proširila se svuda. Stigla je iz bolnice Zongnan i u njoj je bilo navedeno da su maske hitno potrebne u celom gradu.

- Ova bolnica nije mnogo daleko od moje kuće, te sam pomislila da mogu sama da kupim i odnesem neke bolnicama. Ostavila sam svoje podatje na internetu. Kupila sam maske vredne 14.000 juana i odnela sam ih tamo. Moj kontakt se proširio svuda i posle toga su me mnoge bolnice zvale govoreći da im nedostaju sredstva i da li ja mogu da ih doniram - ispričala je ona za "Skaj njuz".

Kako je navela, tog dana je imala na stotine poziva. Za samo sat vremena razdelila je na desetine hiljada maski.

- Ali, imala sam samo jedan automobil tako da sam pitala druge da li žele da mi pomogne. Do kraja tog dana bilo nas je u timu više od 80. Nisam očekivala da ću ovo uopšte raditi, ali jednostavno nisam mogla da kažem ne - rekla je Kineskinja.

U grupi danas postoji 60 volontera.

Bolnica u Vuhanu Bolnica izrađena za svega nekoliko dana; Foto: Tanjug/AP

"Doktori su plakali"

- Kada sam prvo počela sa ovim, da budem iskrena, ljudi su se osećali očajno. Svi. Doktori su plakali i rekli da ne mogu da dobiju N95 maske ili kombinezone, imali su samo osnovnu odeću da u njoj leče pacijente - kaže ona.

Baš u to vreme, gradonačelnik Vuhana je u medijima objavio da ima dovoljno medicinskih sredstava.

- Svaka bolnica je toliko bila u nedostatku da su lekari plakali. Bili su očajni. Država je navela da je Vuhanu dato dosta finansija, ali bolnice nisu mogle da kupe ništa - ispričala je ona.

Takođe, dodala je i da su je tamošnji mediji intervjuisali ali da joj je odmah na početku rečeno da govori samo pozitivne stvari.

korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kako se zarazila

- Pokupila sam jednog doktora i vozila ga kući 24. januara. Do sledećeg dana počela sam da se osećam loše i otišla sam u bolnicu gde su rezultati pokazali da imam infekciju na plućima. To praktično znači da sam zaražena korona virusom. Otišla sam kući i samoizolovala se. Ostala sam kući četiri dana sa visokom temperaturom. Nisam bila u istoj sobi kao moji roditelji, ali su oni zaraženi ipak. Sada je cela moja porodica zaražena - tvrdi ona.

Kaže da je njen otac u kritičnom stanju i da je pre nekoliko dana prebačen u bolnicu. Majka takođe ima inficirana pluća. Nalazi se u izolaciji u hotelu gde uzima lekove.

Ipak dodaje da je njen otac bolje i dodaje da, iako mnogi tvrde da je virus ozbiljan, ukoliko tretman počne na vreme, oporavak je siguran.

Rezultati koji su juče stigli pokatali su da on više nema korona virus, ali su njegova pluća i dalje pod infekcijom.

Video: Zamenik ministra zdravlja pokazao simptome koronavirusa tokom konferencije o koronavirusu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤦‍♂️

    27. februar 2020 | 00:25

    Pu a ja moju novu vojnu masku sa dva filtera bacio prosle god da ne kupi prasinu. 🤦‍♂️🤦‍♂️ moga sam s'njom bar u nabavku stvari. 🤦‍♂️😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA