Veliki kritičar Kadirova preživeo atentat u Poljskoj, napadač tvrdio da je iz Moskve

Muškarac je ležao na zemlji i izustio da dolazi iz Moskve i da "oni imaju njegovu majku"

  • 1
Tumso Aburahmanov Foto: Printscreen/Youtube

Poznati bloger i jedan od najoštrijih kritičara čečenskog lidera Ramzana Kadirova, Tumso Aburahmanov, navodno je preživeo atentat u Poljskoj. On je na društvenim mrežama objavio snimak kako stoji iznad muškarca u lokvi krvi, koji je, prema njegovim rečima, pokušao da ga ubije čekićem pre nego što ga je savladao, prenosi "Gardijen".

- Ko te je poslao? Odakle si došao? - upitao je zadihani Aburahmanov povređenog čoveka, pokazajući čekić sa kojim je navodno napadnut.

Muškarac je ležao na zemlji i izustio da dolazi iz Moskve i da "oni imaju njegovu majku". Prema navodima svetskih medija, poljske vlasti nisu se oglasile povodom ovog incidenta.

Aburahmanov je jedan od najvećih kritičara Kadirova, a napustio je Čečeniju 2015. godine, jer mu je, kako tvrdi, čečenski lider više puta pretio. Pošto je Gruzija odbila da odobri azil blogeru, on se preselio u Poljskoj, gde je živeo na nepoznatoj lokaciji dok je pokušavao da aplicira za azil u nekoj drugoj zemlji. Poljsak je 2018. godine takođe odbila zahtev Aburahmanova da mu pruži utočište.

Organizacija "Amnesty International" kritikovala je ovu odluku, navodeći da ovim činom postoje velike šanse da ga izruče Rusiji, gde bi ga "najverovatnije mučili".

Eliminacija čečenskih disidenata

Strani mediji tvrde da je napad na Aburahmanova još jedan u seriji napada na ljude koji su bili protivnici Kadirova. Nemačka sumnja da su ruska obaveštajna služba odgovorna za ubistvo Gruzina čečenskog porekla Želimkana Kangošvilija, koji je ubijen 23. avgusta 2019. godine u Berlinu.

Kangošvili se, prema navodima inostranih medija, borio u čečenskom ratu protiv Rusija tokom 2000-ih godina.

Prema istraživanju "Belingkata", "Der Špigela" i "Insajdera", osumnjičeni je Vadim Krasnikov, član ruske elitne jedinice za specijalne operacije. U izveštaju se navodi da je ubistvo Kangošvilija planirala i organizovala agencija FSB.

Video: Ponos Čečena: Džamije u Argunu i Šaliju

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA