Nemačka odbija da primi natrag odbeglog srpskog zatvorenika: Nismo ni tražili izručenje, eto vam ga

Nemačka nije tražila izručenje srpskog državljanina i zahtevali su od nadležnih u Srbiji da ga još neko vreme zadrže u pritvoru

  • 8
Daniel Vojnovic Foto: Polizei

Danijel Vojnović (34) iz Srbije koji je početkom prošle godine pobegao iz zatvora u Nemačkoj izrazio je želju da se u isti kazamat vrati, ali nemačke vlasti izgleda imaju druge planove.

Vojnović je robijao u nemačkom zatvoru zbog teškog napada, jer je 2014. godine pucao izbacivaču jednog kluba u nogu. Okružni sud u Bielefeldu osudio ga je početkom 2015. godine za tešku telesnu povredu i za nošenje poluautomatskog kratkog oružja na tri godine i osam meseci zatvora, piše Westfallen Blatt.

Kako je sud Vojnovića i dalje smatrao opasnim, u septembru 2017. godine određen mu je preventivni pritvor. Nekoliko puta je izvođen iz zatvora, ali uvek sa lisicama, tako da nije pravio probleme, a kada je u martu prošle godine izašao bez lisica, kako bi u pratnji policije posetio roditelje, Danijel je iskoristio priliku da pobegne.

On je, naime, ušao u kupatilo, zaključao se i pobegao kroz prozor. Seo je u automobil svojih roditelja i odvezao se u nepoznatom pravcu. Nastala je opšta panika, s obzirom na to da se Danijel smatra veoma opasnim. Nakon što je prijavljeno njegovo bekstvo, sudijama i učesnicima u postupku protiv Srbina dodeljeno je obezbeđenje. Za nestalim robijašem tragalo se mesecima, da bi na kraju bio pronađen u Srbiji.

Danijel je uhapšen nakon što je isprovocirao tuču, a optužen je da je napao policajca, kao i da je počinio pljačku. Kada je uhapšen u Temerinu, u blizini Novog Sada kod sebe je imao dva noža. Služi šestomesečnu kaznu zatvora. Kazna ističe krajem marta ove godine, a njegov advokat u Nemačkoj smatra da Danijel ne bi trebalo da bude pušten bez nadzora, već da bi trebalo da bude vraćen u nemački zatvor i dodaje da njegov klijent spreman da to i učini.

Međutim, tužilaštvo u Bielfeldu ima drugačije planove.

- Mi nismo tražili ekstradiciju, budući da Srbija ne isporučuje svoje državljane. Ipak, tražili smo od srpskih kolega da mu produže pritvor, međutim još nismo dobili odgovor - saopšteno je u tamošnjem tužilaštvu.

Inače, protiv dvojice policajaca koji su čuvali Danijela na dan bekstva i dalje se vodi disciplinski postupak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar I.

    27. februar 2020 | 13:48

    Srbija ne isporučuje svoje državljane ? Da nije žalosno bilo bi smešno.

  • Ја

    27. februar 2020 | 13:45

    Napad na izbacivača u Nemačkoj 3g.i8meseci, a u Srbiji napad na policajca, pljačka,tuče i posedovanje hladnog oružja 6meseci robije.

  • Nina

    27. februar 2020 | 14:47

    Ma kome ovaj i ovakav treba?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA