≫ 

Kako su italijanski doktori zakazali: "Super-prenosilac" korona virusa je zarazio čak 13 osoba

Muškarac star 38 godina poznat samo po imenu Matija otišao je u bolnicu u mestu Kodonjo u Lombardiji i to tri puta sa simptomima sličnim prehladi pre nego što su ga lekari konačno testirali i utvrdili da je pozitivan na smrtonosni virus koji hara svetom

  • 7
Italija, korona virus, Mrtvo telo, mrtvak, leš

Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Profimedia/ImageSource

Super-prenosilac koji je prvi oboleo od korona virusa u Italiji, inficirao je svoju trudnu ženu, dva doktora, stariju ženu koja je umrla i najmanje još devet osoba nakon što ga lekari nisu testirali iz prve.

Muškarac star 38 godina poznat samo po imenu Matija otišao je u bolnicu u mestu Kodonjo u Lombardiji i to tri puta sa simptomima sličnim prehladi pre nego što su ga lekai konačno testirali i utvrdili da je pozitivan na smrtonosni virus koji hara svetom.

Prepisani su mu lekovi protiv prehlade i poslat je kući gde je na kraju zarazio preko više od 10 osoba..

Kako je sve počelo

 

Maratonac je počeo da se oseća loše 14. februara, a korona virus mu je dijagnostifikovan šest dana kasnije kada je dobio upalu pluća.

Za to vreme bolest je preneo na najmanje 13 osoba, uključujući i na suprugu Valentinu, prijatelja sa kojim je trčao, dva doktora, kao i 77-godišnju ženu koju je upravo taj virus i usmrtio.

Iako nije bio u Kini, prema merama koje je Italija uvela krajem februara trebalo je da bude skeniran i izolovan čim su se pojavili simptomi. Tek kada se u bolnicu javio sa upalom pluća, njegova supruga se prisetila da je on možda bio u kontaktu sa prijateljem iz Kine.

Italijanski premijer Đuzepe Konte danas je okrivio neimenovanu bolnicu za seriju poteza koji su na kraju doveli do "eksplozije" virusa. U Italiji je utvrđeno 450 slučajeva i 12 osoba je umrlo.

Matija je, kako se veruje, prvi oboleo u Italiji i navodno je virus dobio od prijatelja koji se početkom februara vratio iz Kine.

Inače, biće sprovedena i istraga u Lombardiji zbog propusta u bolnicama.

Tri puta išao u bolnicu

 

Matija je, navodi "Dejli mejl", u tri navrata otišao u bolnicu, 15, 16. i 18. februara. Dati su mu lekovi za prehladu i poslat kući iako se osećao loše iz dana u dan.

U ranim jutarnjim satima 19. februara probudio se jer je teško disao i tada otišao u bolnicu gde mu je utvrđen upala pluća. I posle toga je lekarima trebalo 36 sati da ga konačno testiraju na korona virus.

Zarazio je najmanje osam medicinskih radnika i pacijenata, među kojima i 77-godišnjakinja, jer nije odmah poslat u izolaciju.

Matija je inače i dalje u teškom stanju i to u bolnici u Paviji, nedaleko od Milana.

Njegova žena je na lečenju u Milanu, ali njeno stanje nije ozbiljno.

Video: Pomahnitali zbog korona virusa: Tuča u prodavnici u Italiji

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    27. februar 2020 | 21:27

    Ništa čudno za Italijanske lekare. Isti su kao i naši u Srbiji

  • Sofija

    27. februar 2020 | 19:44

    Zar nije njegov drug prva osoba koja je sve živo zarazila?

  • Tripko

    27. februar 2020 | 20:43

    Eto i njohovi politicari lazu, pa ore neki dan rece italijan nema panike verujte svojim institucijama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA