≫ 

Razvija se više od 20 vakcina protiv korona virusa: U Britaniji potvrđen 20. slučaj zaraze

* Širom sveta više od 2.850 umrlih od korona virusa * Sve više zaraženih u Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj... * Slučajevi zabeleženi na svim kontinentnima osim na Antarktiku

  • 23

Činjenice:

  • * U svetu je 2.865 ljudi umrlo od korona virusa
  •  

  • * Zaraženo najmanje 83.000 osoba
  •  

  • * U Srbiji nije potvrđen nijedan slučaj zaraze
  •  

  • * Super-prenosilac u Italiji zarazio 13 osoba
  •  

  • * Među zaraženima u Evropi ima i dece
  •  

  • * Virus potvrđen u više od 50 država
  •  

 

Broj obolelih od korona virusa raste svakog dana. Zasad je potvrđen virus kod više od 83.300 ljudi, a umrlo je više od 2.850 ljudi.

Sve merodavne i tačne informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs. Na ovom sajtu će svakoga dana, u 8 sati i u 18 sati, biti dostupne najnovije informacije o širenju korona virusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji nema registrovanih slučajeva. U Nacionalnoj Referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do 27. februara testirano je 25 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Svi uzorci su bili negativni. Juče je do 18 sati testirano još sedam osoba, takođe su svi negativni.

Iz časa u čas:

 

20:58 U Velikoj Britaniji je potvrđen 20. slučaj zaraze korona virusom. Pacijent nije putovao van granica svoje zemlje.

19:50 Svet nije spreman za korona virus, tvrdi zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije.

18:35 Razvija se više od 20 vakcina, rezultati za nekoliko nedelja

- Više od 20 vakcina se razvija širom sveta dok se prvi rezultati očekuju za nekoliko nedelja - saopštio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

18:05 U Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi obolevanja od korona virusa

Do 28. februara u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je 30 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja (boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva). Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

Dana 28. februara do 18 časova testirani su uzorci pet osoba koje su takođe bile negativne na novi korona virus.

16:57 Crna Gora obustavlja letove za Bolonju i Milano zbog korona virusa

 

Letovi iz Crne Gore prema severu Italije, odnosno ka Milanu i Bolonji i u obrnutom smeru, od sutra će privremeno biti obustavljeni kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva zdravlja.

16:48 Karantin u hotelu u Abu Dabiju

Državna novinska agencija WAM izvestila je danas da su gosti dva hotela u Abu Dabiju, koji su bili u kontaktu sa dvojicom italijanskih profesionalnih biciklista zaraženih koronavirusom, zadržani u izolaciji, preneo je Rojters.

16:25 Rešena misterija kako Rusija nema nijedan kritičan slučaj

Ruske vlasti su u januaru zabeležili dva slučaja zaraze i odmah ih smestili u karantin. Ovi dalji potezi su doveli do toga da najveća država bude bez novoobolelih

15:59 Južna Koreja prijavila još žrtava

Južna Koreja prijavila je danas tri dodatna smrtna slučaja u vezi s koronavirusom, čime je broj umrlih u toj zemlji porastao na 16.

15:47 Dačić morao da prođe pojačanu kontrolu na aerodromu zbog korona virusa

 

Srpski šef diplomatije je po povratku iz Kine morao da prođe kroz pojačanu kontrolu na aerodromu koja je uvedena zbog korona virusa.

15:36 Iranski parlament obustavlja zasedanja

Poslanici iranskog parlamenta narednih dana neće morati da se pojavljuju na poslu pošto je doneta odluka da budu obustavljena zasedanja zbog korona virusa

14:54 Prvi slučaju u Meksiku

Nakon Brazila i u Meksiku potvrđen prvi slučaj koronavirusa.

14:40 Iran zatvara škole na 3 dana 

Sve škole u Iranu biće od sutra zatvorene tri dana zbog koronavirusa, saopštio je na državnoj TV iranski ministar zdravlja Said Namaki.

14:37 I devojka zaraženog mladića iz Zagreba pozitivna na korona virus

 

Devojka prvozaraženog u Hrvatskoj, takođe je zaražena korona virusom. Devojka je tek na trećem testu pokazala da je pozitivna i odmah je smeštena u bolnicu.

14:12 Preminuo još jedan putnik kruzera Diamond Princess

Još jedan putnik kruzera na kom su bili zarobljeni i državljani Srbije, preminuo je posledica od korona virusa. Kako navode svetski mediji, u pitanju je muškarac iz Velike Britanije.

13:34 U Grčkoj zabeležen novi slučaj

Vlasti u Atini potvrdili su da je u tom gradu registrovan još jedan pacijent. Broj ukupno zaraženih u Grčkoj porastao na 4.

13:14 Ne verujte u sve što na društvenim mrežama pročitate o korona virusu

Društvenim mrežama se kriju brojne lažne informacije o korona virusu, a koje tačno pročitajte u odvojenoj vesti

12:34 Otkazan Salon automobila u Ženevi

Salon automobila u Ženevi, jedan od najvećih sajmova na svetu, otkazan je zbog korona virusa.

11:36 Oni koji su preležali korona virus nisu više zarazni

Otkriveno je da pacijenti koji su otpušteni iz bolnice nakon što su se oporavili od korona virusa, ali kasnije su ponovo bili pozitivni na testu, nisu zarazni.

Korona virus, koronavirus, Nigerija

Improvizovane maske u Nigeriji Foto: Tanjug/AP

11:16 Oboleli i u Irskoj i Velsu

Prvi slučajevi zabeleženi su na severu Irske i u Velsu.

10:59 Bivši košarkaš Zvezde napustio Koreju da bi zaštitio trudnu suprugu

Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, Boris Savović, napustio je južnokorejski Gojang Orion zbog straha od korona virusa u toj zemlji.

10:45 Novi Zeland prijavio prvi slučaj

Korona virusom zaražen pacijent u 60-im godinama koji se vratio iz Irana.

Korona virus, koronavirus

Red za maske u Južnoj Koreji Foto: Tanjug/AP

09:55 Otkriveno da li se Beograđani plaše korona virusa

Pitali smo naše sugrađane da li se plaše korona virusa, a u odvojenoj vesti pogledajte šta su nam odgovorili

09:53 Ministarstvo zdravlja Srbije plasiralo video o korna virusu

Ministarstvo zdravlja napravilo je i plasiralo video koji sadrži sve informacije o novom korona virusu COVID 19.

09:42 Sve više zaraženih u Francuskoj

Dva nova slučaja registrovana u Francuskoj, broj obolelih porastao na 40.

09:38 Virus stigao i u Litvaniju

Prvi slučaj korona virusa registrovan je u Litvaniji. U pitanju je žena koja je pokazala blage simptome bolesti, ali nije poznato da li je negde putovala.

09:20 Predsednik Mongolije u karantinu

Predsednik Mongolije Kaltmagin Batulga smešten je u 14-dnevni karantin nakon jednodnevne posete Kini. Batulga i još nekoliko državnih zvaničnika je izolovano po povratku iz Kine, gde su išli da se sastanu sa predsednikom Si Đinpingom.

Kako prenose mediji, u karantinu je i šef diplomatije Mongolije.

09:18 U Srbiji testirano 25 osoba, svi negativni

 

U Srbiji je na korona virus ukupno testirano 25 osoba, i svi su bili negativni a od jutros nije bilo potencijalnih nosioca nove bolesti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

09:15 Američka mornarica stavlja svoje brodove u karantin

Američka mornarica donela je odluku da stavi u izolaciju posadu svih brodova koji su pristajali u lukama na Pacifiku. Posadi je naređeno da ostane na brodovima na otvorenom moru naredne dve sedmice.

09:05 Novi slučajevi potvrđeni u Hrvatskoj

Vlasti u Hrvatskoj su saopštile da su registrovana dva nova slučaja korona virusa u toj zemlji. Ukupan broj zaraženih porastao je na pet. Kako je saopšteno, u pitanju su bliske osobe ranije zaraženih osoba u Zagrebu i Rijeci.

Od dva nova obolela jedan je u Zagrebu, a drugi je u Rijeci i oboje su bili zadnjih dana u bolnici.

09:01 I pas oboleo od virusa

Kućni ljubimac jedne žene obolele od korona virusa u Hong Kongu pozitivan je na opasan virus. Kod psa je pronađene "mala količina virusa", saopštile su vlasti

he pet dog of a coronavirus patient in Hong Kong has been found to have a “low level” of the virus, the Hong Kong government said early Friday.

Korona virus, koronavirus, Italija

Vojska blokirala put do jednog sela u Italiji Foto: Tanjug/AP

08:56 Prvi slučajevi u Nigeriji i Belorusiji

Vlasti Nigerije i Belorusije potvrdile da su kod njih registrovani prvi slučajevi

07: 35 Korona virus se širi svetom

Korona virus se širi, ali se u Kini se situacija poboljšava. U Italiji je zaraženo najmanje 650 ljudi, dok je širom Evrope najmanje 11 zemalja prijavilo slučajeve virusa, od kojih su mnogi posetili provinciju Lombardija u Italiji, navodi CNN. U Južnoj Koreji je najveći broj slučajeva, posle Kine, broj zaraženih u toj azijskoj zemlji porastao je na 2.022, a situacija u Iranu se takođe pogoršava.

Situacija u Kini je, međutim, bolja.

Kina je prijavila samo devet novih slučajeva koronavirusa u četvrtak van provincije Hubei, koja je epicentar epidemije. Ukupno, broj zaraženih je širom kontinentalne Kine u četvrtak je porastao za 327, tako da je u toj zemlji ukupno zaražno 78.824 osobe.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO)  je u sredu saopštila da je prvi put broj zaraženih tokom jednog dana van Kine veći od onih koji su se zarazili u toj zemlji.

07:10 U šest nemačkih pokrajina registrovana su 22 nova slučaja korona virusa, tako da je u Nemačkoj zaraženo više od 30 ljudi. Ministar zdravlja Jens Špan rekao je u sredu da je Nemačka na početku epidemije koronavirusa pošto novi slučajevi više nemaju veze sa izvorom zaraze u Kini.

korona virus, koronavirus,

Foto: Tanjug/AP

Iako se Srbija, srećom, još uvek nije upisala na listu zemalja u kojima se beleži korona virus, medijska "infodemija" je učinila svoje, pa smo sada i pretrpani svakakvim pričama o ovom virusom.

Kad god imate sumnju, bacite pogled na osnovnih 20 pitanja o korona virusu koja su zapravo sve što bi trebalo da znate o njemu.

Da podsetimo, od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064/ 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Video: Čule da je nestašica maski, pa se potuke nasred ulice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nima

    28. februar 2020 | 12:13

    Koliko je ove godine u svetu umrlo od sezonskog gripa? Postoji li ta informacija ili pak ne?! Mozda se i posledice tog sezonskog pripisuju korona virusu. Bitno je da su Ameri izuzeti iz svega toga!

  • Grunf

    28. februar 2020 | 12:44

    Ovo je samo experiment da bi se videlo koliko brzo se bolest širi planetom. Kad bude pušteno nešto jače...pevaćemo svi: Idemo na Mars.

  • Paradox

    28. februar 2020 | 10:44

    Kažu nadležni da su najugroženiji stariji, hronični bolesnici i oni koji su već pod nekom infekcijom. Obzirom da to nije mali deo naše populacije, čini mi se da preduzete mere nisu ohrabrujuće, pogotovo uzimajući u obzir primanja i finansijsku situaciju tih ljudi. Izgleda kao da je, u slučaju izbijanja veće epidemije kod nas, ta grupa ljudi, po defoltu, otpisana. Šta nadležni preduzimaju da im pomognu da se ne inficiraju? Pobogu, ne mogu kao do sada samo da kazu: Vakcinišite se! Zašto se ne organizuju punktovi na kojima bi se toj kategoriji ljudi podelile maske i dezinfekciona sredstva? Zamisliti vi da starci od 80 godina šetaju po gradu za vreme epidemije tražeći masku ili neki lek!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA