≫ 

Stotine migranata krenulo iz Turske ka Evropi

U Evropu stiže novi talas migranata

  • 5

Stotine migranata krenulo je kroz severozapadnu Tursku ka granici sa Grčkom i Bugarskom, nakon što je turski zvaničnik rekao da Ankara neće više zaustavljati sirijske izbelice na putu ka Evropi, javljaju turski mediji.

To se dešava nakon što su juče u vazdušnim napadima sirijske vojske u Idlibu poginula 33 turska vojnika.

Jedan zvaničnik rekao je Rojtersu da su turska policija, oblaska straža i granična policija dobile naređenje da ne zaustavljaju migrante i izbeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbeglica iz Idliba.

Turska agencija Demiroren navela je da je oko 300 migranata, uključujući žene i decu, krenula ka granici između dve evropske zemlje, Grčke i Bugarske, i Turske.

Među njima su, kako se navodi, Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci...

Migranti su se takođe okupili u zapadnoj Turskoj s ciljem da brodom dođu do grčkog ostrva Lezbos, prenosi Rojters agenciju Demiroren.

Rojters navodi da nisu nezavisno mogli da potvrde te navode, kao i da nisu uspeli da potvrde verodostojnost video snimaka migranata koje je objavila turska provladina televizija.

Sprečen ulazak u Bugarsku

 

Turska televizija NTV prikazala je snimke ljudi koji idu kroz polja noseći rance na leđima i navela da izbeglice pokušavaju da pređu granicu Kapikule i uđu u Bugarsku, ali da im to nije dozvoljeno.

Takođe, turska televizija je navela da je ista grupa migranata potom pokušala da dođe do granice Pazarkule i pređe u Grčku, ali da nije jasno šta se potom dogodilo.

Rojters podseća da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije više puta pretio da će otvoriti granice za migrante koji idu ka Evropi.

Ukoliko to učini, prekršio bi obećanje koje je dao EU, zbog čega bi Evropa promenila svoj stav prema situaciji u Idlibu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    28. februar 2020 | 11:21

    Orbane živ bio. E, kada bi Srbija imala jednog Orbana. Ali na žalost nema.

  • RSK

    28. februar 2020 | 10:21

    Idemooo.. hoće li Srbija bar sada biti pametna? Pusti ih neka idu gde hoće, boli nas uvo

  • nikolas

    28. februar 2020 | 09:28

    TURSKA CE OSTVARITI SVOJU PRETNJU AKO IH EU PRITISKA I POSLACE NAM 3 MILIONA IZBEGLICA!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA