Zbog krize majke su primorane da ostavljaju bebe: Tanja je pomogla jednoj, priča će vas rastužiti

Sa sredstvima za kontracepciju koja se teško mogu naći i koja nadilaze finansijska sredstva mnogih, neželjene trudnoće su uobičajene u Venecueli

  • 0
Venecuela deca kriza Foto: Tanjug/AP

- Bacanje beba je zabranjeno - piše na znaku koji je napravio Erik Mejikano, venecuelanski umetnik i koje je postavio na zidove širom Venecuele nakon što je novorođenče pronađeno u smeću u blizini njegovog stana u Karakasu, piše BBC.

Mejikano kaže da je kampanju pokrenuo kako bi upozorio ljude da je u Venecueli "postalo uobičajeno nešto što nikada ne bi trebalo da bude smatrano normalnim".

Ekonomija zemlje je u padu i svaki treći stanovnik Venecuele bori se da stavi dovoljno hrane na sto kako bi ispunio minimalne potrebe u ishrani, pokazalo je istraživanje Svetskog programa za hranu UN-a.

Venecuela deca kriza Foto: Tanjug/AP

Sa sredstvima za kontracepciju koja se teško mogu naći i koja nadilaze finansijska sredstva mnogih, neželjene trudnoće su uobičajene.

Strogi zakoni o pobačaju koji omogućavaju prekid samo u slučajevima kada je majčin život u opasnosti dodatno ograničavaju ženski izbor.

Usred ekonomske krize, tokom 2018. godine broj beba ostavljenih na ulici ispred ulaza u zgrade porastao je za 70 posto, saopštila je jedna organizacija.

Međutim, vlada Venecuele nije saopštila nikakve zvanične podatke u proteklim godinama, ali su socijalni i zdravstveni radnici potvrdili za BBC da je broj napuštenih beba u porastu.

Priča o bebi Tomasu

Nelson Vilasmil član je saveta za zaštitu dece u jednom od najsiromašnijih područja Karakasa. Objašnjava da, suočeni sa loše finansiranim sistemom usvajanja koji je u potpunom neredu, očajni roditelji ponekad posežu za prečicama.

Priča o bebi Tomasu (što nije njegovo pravo ime) je jedan takav slučaj. Tomasa je rodila majka koja je živela u siromaštvu u Karakasu, a koja je osećala da nije u poziciji da ga odgaja.

Ginekolog koji je bio prisutan tokom njegovog rođenja pristao je da pomogne. Rekao je da to nije bio prvi put da se našao preko puta majke koja se tako osećala.

- Skoro uvek promene mišljenje kada prvi put doje bebu. Međutim, to nekada nije slučaj i tada morate da nađete rešenje - rekao je ginekolog.

Tada je pozvao jednu od svojih pacijentkinja. Tanja (što nije njeno pravo ime), imala je oko 40-ak godina i maštala o tome da ima bebu, ali nije mogla da ostane trudna.

Venecuela deca kriza Foto: Tanjug/AP

Želela je da pomogne Tomasu i njegovoj majci, ali je na kraju odlučila da ga ne uzima. Umesto toga, kontaktirala je par prijatelja koji je odlučio da odgaja Tomasa kao svog sina u domu u ruralnoj Venecueli.

Morali su bebu brzo da registruju da ne izazovu sumnju, pa je Tanja platila mito u iznosu od 250 dolara službenom licu koje je stavilo ime njene prijateljice kao Tomasove biološke majke.

Tomasa sada podižu njeni prijatelji na selu, a dečak je upravo naučio da hoda.

Tanja je rekla da ne žali zbog onoga što je uradila i istakla je kako je zaobišla zvanično usvajanje za Tomasovo dobro.

- Nikada nisam verovala da ću uraditi nešto ovako ali usvajanje u Venecueli jednostavno ne funkcioniše, a bebi bi bilo veoma loše u sirotištu - dodala je ona.

Tomas je dat uz saglasnost rođene majke, ali u zemlji ne manjka onih koji iskorišćavaju očajne žene, pa se nebrojeno puta desilo da postanu žrtve trgovine ljudima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA