≫ 

Poginuo još jedan turski vojnik u Idlibu: Turska uzvratila vazdušnim napadima

Vlasti u Grčkoj razmatraju zatvaranje svih graničnih prelaza sa Turskom zbog najezde migranata

  • 45
Foto: Tanjug/AP

Migranti čekaju na ničijoj zemlji Foto: Tanjug/AP/Ergin Yildiz

Uništen PVO sistem sirijskih vladinih snaga

 

U odmazdi zbog 33 ubijena turska vojnika u Idlibu uništen je i jedan protivvazdušni sistem "pancir S-1" snaga sirijskog režima, javlja EHA Njuz.

"Pancir S-1", ruske proizvodnje, koji se koristi za uništavanje različitih vazdušnih ciljeva uništen je dronom turske vojske.

Radar je, kako prenosi EHA Njuz, bio aktivan tokom napada bespilotne letelice, a snimak je završio na društvenim mrežama.

Turska stanica TRT javlja da je turska vojska, osim toga, uništila i postojenje za proizvodnju hemijskih sredstava sirijskog režima u Alepu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili su u telefonskom razgovoru da se uskoro sastanu kako bi razgovarali o nasilju u Siriji, dan nakon što su u napadu sirijskih snaga, koje podržava Rusija, ubijena 33 turska vojnika.

Novi napad

 

Sirijska vojska pokrenula je novi artiljerijski napad u Idlibu, a tom prilikom je poginuo jedan turski vojnik, a dvojica su ranjena, prenosi Sputnik.

U vazdušnim napadima sirijskih snaga sinoć u Idlibu ubijena su 33 turska vojnika.

Nakon toga, Turska je uzvratila napadima na sirijske položaje.

Društvene mreže bile u blokadi

 

Turska je blokirala svojim građanima pristup društvenim mrežama nakon napada u Siriji. Podaci NetBlocks pokazuju da tviter, fejsbuk i instagram ne mogu da se osvežavaju od sinoć u 23.30 po lokalnom vremenu. Komunikacije su osposobljene nakon 16 sati.

Pristup je najpre blokirao vodeći nacionalni provajder, a naknadno i drugi veliki provajderi telekomunikacione mreže.

 

Što se tiče YouTube i WhatsApp servisa, serveri su delimično ograničili komunikaciju.

Tramp razgovarao sa Erdoganom

 

Američki predsednik Donald Tramp založio se u telefonskom razgovoru s turskim predsednikom Tajipom Erdoganom za deeskalaciju nasilja na severozapadu Sirije gde su sinoć u napadu sirijskih snaga ubijena 33 turska vojnika.

On je pozvao sirijsku vladu, Rusiju i Iran da obustave ofanzive, saopštila je Bela kuća.

- Tramp je potvrdio podršku naporima Turske da se smiri situacija i izbegne humanitarna katastrofa - rekla je portparolka Bele kuće Džud Dir.

Dvojica lidera saglasna su da "sirijski režim, Rusija i iranski režim" moraju da obustave svoje ofanzive pre nego što nedužni civili budu ubijeni i raseljeni, prenosi Rojters.

Ankara je takođe saopštila da su Tramp i Erdogan razgovarali o situaciji u regionu i saglasili se da je neophodno preduzeti dodatne korake da se reši humanitarna drama u Idlibu gde ima skoro milion raseljenih.

I Bugari u pripravnosti

 

Bugarski premijer Bojko Borisov da je ova zemlja hitno rasporedila vojsku, nacionalnu gardu i graničnu policiju, kako bi se odgovorilo na novonastalu situaciju.

Bugarska je poslala dodatnih hiljadu trupa na granicu sa Turskom.

Migranti se okupljaju u blizini prelaza i uzvikuju: "Otvorite granice".

Osim kopnom, brojni migranti i dalje koriste prebukirane čamce, kojima se prevoze do najbližih grčkih ostrva, a prvi na udaru je Lezbos, gde je situacija već duže vreme na ivici vanrednog stanja.

Grčka policija koristila suzavac

 

Grčka granična policija upotrebila je danas suzavac na granici sa Turskom kako bi odvratila oko 500 izbeglica i migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku i EU, pošto je Ankara oslabila kontrolu toka migranata.

Turski granični policajci "su nestali od jutros", kaže gradonačelnik pograničnog grada Orestijada Vasilis Mavridis i dodaje da je grupa migranata pokušala da pređe granicu preko prelaza Kastanijes, prenosi Katimerini.

Ovo je prvi put da je jedna tako velika grupa migranata i izbeglica pokušala masovno da pređe reku Maricu, što Grci smatraju direktnom posledicom najave turske vlade da više neće sprečavati migrante koji žele da dođu do Evropske unije.

Pogranični izvori rekli su za Katimerini da su u toj oblasti pojačane patrole i da je duž obale reke Marice podignuta bodljikava žica kako bi se osiguralo da "svaki santimetar" granice bude zaštićen.

Vojska i policija čuva prelaz

 

Grčke vlasti uputile su u ovu oblast i dodatne policijske snage, a prelaz Kastanijes je zatvoren, kažu izvori.

Takođe, obalska straža je pojačala patrole kod luke Aleksandropolisa.

Brojne grupe migranata prave kampove na granici, a na licu mesta su jake policijske snage koje pokušavaju da spreče nasilan ulaz migranata, a na granici je i vojska.

Grčka, migranti, granični prelaz

Foto: Tanjug/AP

Ne zna se koliko je tačno migranata u ovom trenutku zarobljeno na ničijoj zemlji između Turske i Grčke. Danas je brodom stiglo nekoliko desetina njih na Lezbos, a prethodnih dana mnogo migranata stiglo je i na Hios, zbog čega građani protestuju.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis rekao je da ilegalni ulasci u zemlju neće biti tolerisani.

- Veliki broj izbeglica, u više grupa okupljeno je na grčko-tursko kopnenoj granici i pokušavaju da ilegalno uđu u zemlju. Želim da budem jasam, ilegalni ulasci u Grčku neće biti tolerisani. Pojačavamo obezbeđenje granica - napisao je Micotakis na Tviteru.

 

Na Lezbosu je danas nastavljen, juče proglašeni 24-časovni opšti štrajk.

Grčka migranti

Desetine migranata smešteni u međugraničnom prostoru Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnici Lezbosa, Hiosa i susednog ostrva Samos trebalo bi da se povodom nastale situacije sastanu u Atini sa grčkim premijerom, Kirijakosom Micotakisom.

Podsetimo, grupe migranata u Turskoj uputile su se danas ka granicama s Grčkom i Bugarskom nakon što je visoki turski zvaničnik rekao da Ankara više neće poštovati sporazum o EU iz 2016. i zaustavljati izbeglice na putu za Evropu.

On je ovo izjavio nakon sinoćnjeg ubistva 33 turska vojnika u vazdušnom udaru sirijskh vladinih snaga u Idlibu, javlja Rojters.

Video: Grčka policija koristi suzavac da speči najezdu migranata

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    28. februar 2020 | 16:40

    Banja Koviljača je puna migranata. Uzurpirali su železničku stanicu,lože vatru u čekaonici i kupaju se u potoku ispred stanice. Loša je situacija skroz.

  • Go migranti

    28. februar 2020 | 18:00

    Bravo za Grke. Pametni ljudi. Ne pustajte migrante inace samo probleme,troskove cete imati. Mi primamo svaku budalu,pa posle problemi

  • Mrtva straza

    28. februar 2020 | 14:29

    Bez koriscenja sile njih nista nece drugo nece zaustavit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA