≫ 

"Svet nije spreman za korona virus. Probudite se! Pripremite se!": Upozorenje zvaničnika SZO

- Već smo videli u zemljama, i to u sofisticiranim zemljama, koje su imale brz porast obolelih prošle nedelje, da imaju problem da rešavaju kliničke slučajeve - rekao je Majk Rajan, zvaničnik SZO

  • 7
Korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Bolnice širom sveta nisu spremne da se nose sa širenjem korona virusa koji migrira iz Azije na sve druge kontinente, rekli su danas zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

- Zdravstveni sistemi, čak i u naprednijim zemljama, "prosto nisu spremni" za epidemiju virusa COVID-19 - kaže dr Majk Rajan, izvršni direktor za vanredne programe SZO.

- Već smo videli u zemljama, i to u sofisticiranim zemljama, koje su imale brz porast obolelih prošle nedelje, da imaju problem da rešavaju kliničke slučajeve - rekao je on tokom brifinga u Ženevi, prenosi CNBC.

- Ovaj virus moramo da usporimo, jer zdravstveni sistemi širom sveta, mislim tu i na sever i na jug, jednostavno nisu spremni. Ljudi moraju da se vrate u stvarnost - kaže Rajan.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je u petak ujutru da van Kine ima 4.351 oboleli i 67 smrtnih slučajeva u 48 zemalja. Pre samo dve nedelje bilo je 505 slučajeva obolelih u 24 zemlje.

Od četvrtka su prve slučajeve prijavile Danska, Estonija, Litvanija, Holandija i Nigerija. Baš pred brifing SZO, Meksiko je prijavio prva dva slučaja.

Veoma visok rizik

 

Zvaničnici SZO su u petak povećali procenu rizika od korona virusa na "veoma visok" na globalnom nivou. To je ujedno i najviši nivo procene rizika koji SZO može da "dodeli" nekom slučaju.

- Na najvišem smo nivou rizika u smislu širenja i u smislu uticaja - kaže Rajan i napominje da SZO ne želi da alarmira niti uplaši ljude.

- Ovo je dodir sa realnošću svake vlade na planeti "Probudite se! Pripremite se! Virus je možda na putu ka vama i morate da budete spremni. Imate dužnost prema svojim građanima i prema ostatku sveta da budete spremni".

Rajan je dodao da podaci trenutno ne podržavaju zvaničnike koji virus proglašavaju globalnom pandemijom.

- Ako kažemo da je izbila pandemija korona virusa, u suštini prihvatamo da će svaki čovek na planeti biti izložen virusu. Podaci kojima raspolažemo ne podstiču takve tvrdnje.

Video: SZO proglasio globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👨‍⚖

    28. februar 2020 | 20:11

    Mi se sprdamo, a izgleda da je ozbiljnije no sto "mi" mislimo. Da ne bude posle " sutnes kuju ovde, a cuje se tek posle da skikne" 😱

  • Brut

    28. februar 2020 | 21:06

    A sto ne kazu ko je taj mutirani virus plasirao, kao i sidu i ebolu i mnoge druge viruse iz laboratorije.

  • Salamander

    28. februar 2020 | 21:13

    Süreman sam ujutru cu da se probudim casicu rakije a posle ide slanina i beli luk

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA