≫ 

Ovu sektu optužuju za širenje korona virusa u Južnoj Koreji: Ima 200.000 članova i ogranak u Vuhanu

Kontroverzna hrišćanska sekta zvana Šinčeonji brani se tvrdnjama da su sve manjinske grupe

  • 5
Sekta Šinčeonji broji oko 200.000 članova, Shincheonji Church

Sekta Šinčeonji broji oko 200.000 članova, Printskrin: Youtube/Shincheonji Church

Južna Koreja je sa više od 2.900 zaraženih i 17 umrlih postala glavno žarište opasnog korona virusa van Kine, odakle je epidemija COVID-19 krenula, a samo u petak su registrovana nova 594 slučaja. Za širenje koronavirusa u Južnoj Koreji u velikoj meri "zaslužna" je kontroverzna hrišćanska sekta zvana Šinčeonji, Crkva Isusa, koja u toj zemlji ima više od 200.000 sledbenika, piše Business Insider.

Naime, više od polovine svih zaraženih osoba u Južnoj Koreji povezano je sa 61-godišnjom ženom, poznatom pod šifrom "pacijent 31", koja je prisustvovala misi spomenute verske zajednice u gradu Dagu. I dalje se ne zna kako je ta žena zaražena jer nije putovala van Južne Koreje.

Sada je Južna Koreja odlučila da testira svih 200.000 pripadnika tajanstvene sekte na novi koronavirus poznat kao SARS-CoV-2. Vođa Shincheonjija Li Man-hi pristao je da da popis članova vlastima pod uslovom da podaci ostanu tajni.

Južna Koreja koronavirus

Južna Koreja se, odmah posle Kine, našla na udaru opasnog korona virusa, Foto: Tanjug/AP

- Ključno je testirati sve članove Crkve kako bi se zaustavilo širenje virusa i smirila zabrinutost javnosti - dodaje se u saopštenju.

Južnokorejske vlasti procenjuju da čak 80% zaraženih u ovoj zemlji čine pripadnici sekte Šinčeonji ili oni koji su bili u kontaktu s njima, piše Guardian.

Njeni pripadnici, pak, smatraju da su nepravedno ocrnjeni i šikanirani.

- Naša Crkva nije izumela ovaj virus. Ovo je samo izgovor kako bi se prebacila krivica. Kroz istoriju su se manjinske grupe uvek krivile za loše stvari koje su se događale u društvu. Isto se događa nama - rekla je članica sekte, 26-godišnja Dži-jeon Park.

Korona virus Južna Koreja

Samo u jednom danu, u Južnoj Koreji obolelo 594 ljudi, Foto: Tanjug/AP

Ona se pridružila sekti pre dve godine. Sada su sa njom je, kao i sa drugim članovima, kontaktirale lokalne zdravstvene službe i savetovale joj da se stavi u samoizolaciju, iako nema simptome.

- Tretiraju nas kao kriminalce. I pre smo imali loš imidž, a sad mislim da bi me linčovali da prolaznici znaju da sam pripadnica Šinčeonjia - smatra Park.

Vođa tvrdi da je Isus i da može da spasi 144.000 sledbenika

 

Ova sekta osnovana je 1984. godine i uči svoje sledbenike da će uskoro doći smaka sveta i da će samo odabrane 144.000 biti spašene, slično kao što uče Jehovini svedoci. Vođa Šinčeonjija Li Man-hi tvrdi da je upravo on druga inkarnacija Isusa Hrista i da će povesti te 144.000 odabranih sa sobom u raj na sudnji dan.

- Aktivno sarađujemo sa vladom kako bismo sprečili širenje virusa i nadvladali epidemiju - izjavio je Li.

Ipak, bivši članovi ove sekte upozoravaju da ova kriza ne može da se zaustavi bez drastične akcije.

- Njima ispran mozak kako bi sledili naredbe. Vlasti moraju da nateraju vođe kulta da izdaju prikladne naredbe kako bi članovi došli i testirali se pre no što se stanje pogorša - rekao je bivši član Advent Kim, koji sada radi kao savetnik za porodice članova sekte.

Sekta ima ogranak i u Vuhanu

 

Kim je takođe otkrio kako novi članovi u početku i ne znaju da su se pridružili sekti, da se članovima naređuje da kriju svoje članstvo od porodice i da im se zabranjuje korišćenje interneta, a iskusniji članovi moraju da vrbuju nove, često u drugim crkvama.

U međuvremenu se pojavila teorija da je Šinčeonji povezan i s originalnim izbijanjem epidemije korona virusa u kineskom gradu Vuhanu. Naime, ova sekta navodno i tamo ima svoj ogranak, a snimka u kojoj jedan od vođa sekte govori o tom ogranku emitovana je i na južnokorejskoj televiziji KBS News.

- Nijedan član Šinčeonjija iz Vuhana nije pokupio virus zahvaljujući svojoj veri - kaže vođa sekte na snimku.

Nakon što je snimak emitovan, sekta je priznala da imaju oko 300 članova u Vuhanu.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    29. februar 2020 | 11:45

    Ameri sve odradili preko njih a sada ce se pojaviti Sa lekom koji ce doneti milijarde. PROKLETA JE AMERIKA!!!!!!!

  • Zgb

    29. februar 2020 | 12:17

    Po Jehovinim svjedocima nece se spasisiti samo 1444000 nego puno vise ljudi od toga koji ce poslije zivjeti na zemlji a neki i nece biti pripadnici Jehovinih svjedoka ,1444000 je duhovna klasa sa zemlje koja ce na kraju ce vladati sa Isusom u vremenu kraja i imat ce Iskustva iz zivota na zemlji da bi bila u pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA