≫ 

Erdogan tvrdi: 18.000 izbeglica prešlo granicu sa Grčkom, zamolio sam Putina da odstupi u Siriji

- Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama. Evropska unija mora da ispunjava obećanja - rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu

  • 13
Putin i Erdogan Foto: Tanjug/AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je zamolio ruskog kolegu Vladimira Putina da odstupi u Siriji i da pusti Tursku da se sama pozabavi sirijskim vladinim snagama.

On je rekao da je posle njegove najave da će otvoriti granice ka Evropi, 18.000 migranata prešlo granicu sa Grčkom i da će taj broj rasti, prenosi Rojters.

- Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama. Evropska unija mora da ispunjava obećanja - rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu.

Kako navodi AP, Grčka Erdoganovu odluku da otvori granice posle pogibije 33 vojnika u Siriji vidi kao nameran pokušaj da izvrši pritisak na evropske zemlje.

Na granici Turske i Grčke drugi dan zaredom grčki policajci su upotrebili suzavac protiv migranata koji su ih gađali kamenjem.

Grčke vlasti pokušavaju da spreče ulazak migranata koji su pohrlili na granicu posle najave Erdogana da će im otovoriti put ka EU.

Turska se sporazumom sa Evropskom Unijom iz 2016. godine saglasila da zaustavi migrantski talas ka Evropi u zamenu za finansijsku pomoć.

Ankara "oči u oči" sa sirijskim vlastima

Putin i Erdogan razgovarali su telefonom u petak zbog tenzija u Idlibu, gde je prethodnih nedelja sirijska vojska uvučena u sukob sa turskim trupama i militantima koje podržava Ankara, prenosi Sputnik. 

Erdogan je rekao da je tražio od Putina da ostavi Ankaru "oči u oči" sa sirijskim vlastima tokom konflikta u Idlibu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je danas da su razgovori sa Turskom doveli do "konkretnih koraka" usmerenih ka postizanju "dugotrajne stabilnosti u demilitarizovanoj zoni Idlib". Obe strane potvrdile su da im je cilj da smanje tenzije dok nastavljaju da se bore protiv terorista.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    29. februar 2020 | 13:03

    Obori ti još neki ruski avion, i ubi nekoliko ruskih vojnika,pa ćeš ostati oči u oči,ali sa Rusima,samo nemoj da bude opet onakva panika kao kad ste oborili ruski avion.Misliš da ti je Putin to zaboravio?Nije.Misliš dao ti te S400,samo si zaboravio da postoji čip ''naš-njihov'',tako ako gadjaš MiG-ove,Suhoje... čip ih registruje kao ''naš''... a,NATO ti neće pomoći,jer su svesni šta bi se dalje dogodilo.

  • Mihailović

    29. februar 2020 | 13:16

    Sve izbeglice trebalo bi primiti NATO države koje su im uništavali zemlju,ekonomiju izazivajući ratove i bombardujući njihovu zemlju...i da ih onda vrate kada im obnove ono šta su uništili...tako bi trebalo biti da ima pravde na ovom svetu,a ne zakon jačeg kao na divljem zapadu bez pravde...

  • Sun

    29. februar 2020 | 11:53

    A sta ces ti turcine u Siriji???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA