≫ 

SZO: Prvi test vakcine protiv korone za 3, 4 meseca, virus nije potekao iz laboratorije

Najverovatnija je pretpostavka da je životinja prenosnik sa slepih miševa na ljude. Još se traga za odgovorom koja je to životinja

  • 7
Koronavirus, Kina Foto: Pixabay

Klinička testiranja vakcine protiv korona virusa očekuju se za tri do četiri meseca, izjavio je portparol Svetske zravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević za Novosti.

- Timovi strucnjaka iz celog sveta angažovani su danonoćno u ovoj, ali i drugim zajedničkim misijama, i verujemo da će doneti rezultate - kaže Jašarević.

Na pitanje lista da li je proces razvijanja vakcine protiv COVID-19 mogao da bude brži, on je rekao da je proces koji vodi do nove vakcine veoma složen i da tu ništa ne sme da se previdi.

- Novi virus je globalni problem, a vakcina protiv njega globalni poduhvat za koji imamo podršku i Svetske banke i Koalicije za inovacije u sprečavanju širenja infektivnih bolesti. Cilj je svima da se što pre dođe do vakcine - rekao je on.  .

Prema njegovim rečima, potvrđeno je na osnovu genetske strukture virusa da on ne dolazi iz laboratorije, a sve je više dokaza o povezanosti COVID-19 sa sličnim virusima korona koji se javljaju kod slepih miševa, naročito kod vrste Rhinolophus.

Koronavirus, karantin Foto: Pixabay

- Sam početak i put transmisije virusa na ljude do sada je nejasan. Najverovatnija je pretpostavka da je životinja prenosnik sa slepih miševa na ljude. Za odgovorom koja, još se traga -  precizirao je Jašarević.

On dodaje da je SZO ohrabrena kontinuiranim opadanjem broja obolelih u Kini, ali i zabrinuta brojem obolelih u drugim delovima sveta.

- Posebno brinu zabeleženi slučajevi bez jasne epidemiološke povezanosti. Tu mislim na primere koje nije pratilo prethodno putovanje u virusom pogođena područja, niti je potvrđen kontakt sa zaraženima - rekao je Jašarević.

On je savetovao zemljama u kojima još nije zabeležena korona da u slučaju da se to ipak dogodi deluju brzo i agresivno, i da sprovedu rane i preventivne mere.

VIDEO: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bratan

    2. mart 2020 | 09:41

    Ma da mi smo ovce pa da poverujemo da nije doslo iz laboratorije xD ?! Kinezi od kad znaju za sebe jedu slepe miseve i posle hiljade i hiljade godina e zarazili se od slepih miseva haha . Ameri su cudo

  • blekiff

    2. mart 2020 | 09:57

    A ko je zarazio slepe miševe??? Hmmmm čudna stvar.

  • Voja

    2. mart 2020 | 10:22

    Pricala mi moja prababa isto bilo u njeno vreme

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA