≫ 

Više od 10 miliona Italijana pod blokadom, najviše do sada testiranih na korona virus u Srbiji

Uznemirujuće informacije iz Britanije oko vrhunca zaraznog talasa. Za poslednjih 24 sata 49 smrti u Italiji. Dvoje zaraženih sa konferencije u Vašingtonu na kojoj je učestvovao Aleksandar Vučić

  • 99
korona virus, koronavirus, corona Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

* U Srbiji registrovan prvi slučaj korona virusa kod pacijenta iz Bačke Topole

* Članovi njegove porodice negativni su na opasan virus

* Najmanje 3.491 mrtvih

* Ukupno 102.188 zaraženih u 92 zemlje

* Ozdravilo 57.389 osoba

* U Sloveniji obolelo osmoro, među njima dva lekara

Smrtonosni niz korona virusa nastavlja da se širi. Prema poslednjim podacima, 3.491 je umrlo od ove infekcije, dok je 102.188 osoba zaražena. Italija je zabeležila porast broja mrtvih, a u Sloveniji su za nekoliko sati otkrivena dva nova slučaja obolelih.

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je juče u 18 sati da u našoj zemlji nema novih slučajeva koronavirusa, osim jednog registrovanog pacijenta iz Bačke Topole.

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs. Na ovom sajtu će svakoga dana, u 8 sati i u 18 sati, biti dostupne najnovije informacije o širenju korona virusa.

Iz časa u čas:

00:04 Na egipatskom kruzeru otkriveno 45 slučajeva korona virusa

Na kruzeru kod Egipta koji je pod karantinom registrovano je 45 osoba inficiranih koronavirusom.

23:38 Sedam medicinskih radnika u Subotici u izolaciji

Zbog kontakta sa zaraženim pacijentom u preventivnoj kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta. Oni neće dolaziti na posao 14 dana i moraće da reaguju na svaku promenu zdravstvenog stanja.

22:02 Povećan broj zaraženih u Grčkoj

Grčke vlasti navode da je registrovano još 21 novi slučaj korona virusa.

21:30 Italija uvodi vanredne mere

Italijanska vlada donela je odluku o zatvaranju Lombardije i još 11 provincija, javlja Corriere Della Serra. Prema navodima tog lista, u blokirana područja će jedino moći da se uđe ako su "teški i neodložni razloga". Odlukom su obuhvaćeni: Venecija, Modena, Parma, Pjaćenca, Ređo Emilija, Rimini, Pezaro, Urbino, Padova, Trevizo, Asti i Alesandija. Stanovnicima će biti preporučeno da ne izlaze iz kuća osim u hitnim slučajevima. Prema procenam stručnjaka, pod blokadom će biti oko 10 miliona ljudi.

20:55 Raste broj mrtvih u Francuskoj

Predstavnik francuskog Ministarstva zdravlja Žerom Salomon saopštio je da je 16 osoba umrlo od korona virusa, čime je ukupan broj mrtvih porastao na 45.

20:53 Bugarska i Kipar bez korona virusa

U svetu je, prema najnovijim podacima, više od 103.000 ljudi zaraženo korona virusom, dok su Bugarska i Kipar jedine zemlje EU u kojima nije registrovan nijedan slučaj.

20:48 Irak registrovao osam novih slučajeva

Ministarstvo zdravlja Iraka objavilo je da je otkriveno još osam novih slučajeva korona virusa, što je ukupno 84. Do sada je od ovog virusa u Iraku preminulo četvoro ljudi.

20:33 Korona virus stigao na Maldive

Prva dva slučaja korona virusa registrovana su danas na Maldivima. Reč je o dvoje zaposlenih u turističkom odmaralištu, a sumnja se da im je bolest preneo turista iz Italije, koji se vratio u svoju zemlju, gde su testovi pokazali da je pozitivan na koronavirus.

20:01 Još pet osoba obolelo na Islandu

Odeljenje za civilnu zaštitu Islanda saopštilo je da je još pet osoba inficirano korona virusom u toj državi.

19:47 Srbin zaražen korona virsom na kruzeru

Na kruzeru "Grand princess" kod San Franciska, na kojem je 3.400 putnika i članova posade, potvrđeno je da je 21 osoba zaražena koronavirusom, među njma i jedan državljanin Srbije.

19:26 U Crnoj Gori pod nadzorom 1.084 putnika zbog korona virusa

U Crnoj Gori je, zaključno sa sredom, 4. martom, pod zdravstveni nadzor stavljeno 782 putnika iz Kine i 302 iz Italije i Japana, saopštilo je crnogorsko Ministarstvo zdravlja.

19:15 1.247 novih slučajeva korona virusa u Italiji u poslednjih 24 sata

Italijanske vlasti saopštile su da je u poslednjih 24 sata registrovano 1.247 zraženih koronavirusom.

19:02 Još dva pacijenta inficirana korona virusom u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija objavila je da su otkrivena još dva slučaja koronavirusa.

18:48 Vanredno stanje u Njujorku

Guverner američke države Njujork Endrju Kuomo proglasio je vanredno stanje zbog korona virusa.

18:26 Slovenski doktor zaražen korona virusom lečio i Karlovčane u Metliki

Četiri pacijenta sa karlovačkog područja u Hrvatskoj bili su pacijenti zaraženog lekara iz Metlike. Ministar Vili Beroš potvrdio je da ih je zasad dvoje pod epidemiološkim nadzorom zbog koronavirusa, kao i njihove porodice i kontakti.

18:20 Novi slučajevi u Indiji

Nadležni u Indiji saopštili su da su registrovana još tri slučaja korona virusa., čime je ukupan broj skočio na 34.

18:14 Nema novih slučajeva korona virusa

Ministarstvo zdravlja objavilo je da u Srbiji nema novih slučajeva koronavirusa. Do 18 časova 7.marta 2020.godine u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 91 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja. - Od poslednjeg izveštaja do 18 časova danas testirani su uzorci 16 osoba koji su negativni na novi korona virus - stoji u saopštenju nadležnih.

18:02 Broj novih slučajeva u Kini prvi put ispod 100

Broj zaraženih korona virusom u jednom danu u Kini je u petak prvi put od 21. januara manji od 100, saopštile su danas kineske vlasti. Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je registrovan 99 novi slučaj infekcije od čega 74 u provinciji Hubej, prenosi agencija Sinhua. U toj provinciji, žarištu zaraze, u petak je umrlo 28 osoba.

17:46 Nema novih slučajeva korona virusa u Republici Srpskoj

Svi uzorci, koji su u protekla 24 časa testirani na prisustvo koronavirusa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske su negativni. Od tih uzoraka, tri su uzeta od bliskih kontakata pacijenta iz Čelinca, dakle i oni su negativni.

17:09 Kruzer kod Malog Lošinja u karantinu

U Malom Lošinju usidren je italijanski kruzer čiji su putnici su u karantinu. Kako navodi portal "24 sata", član posade koji je iz Ukrajine testiran je na korona virus, a rezultati bi trebalo da budu poznati danas.

16.54 Vučić: Neće biti zabrane javnih skupova

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da neće doći do zabrane javnih skupova zbog mogućnosti izbijanja epidemije koronavirusa, a obzirom na to da "Srbija nije žarište" poput Italije, koja je nedavno uvela slične mere.

- Svetska zdravstvena organizacija samo hvali Srbiju (zbog mera protiv izbijanja epidemije). Demokratija ne može da se odlaže osim ako ne dođe do izbijanja velike zaraze - rekao je Vučić.

16.52 Epidemiolog Kon komentarisao stanje u Beogradu

Načelnik jedinice za zaraze u Gradskom zavodu za javno zdravlje, epidemiolog Predrag Kon izjavio je da "u ovom trenutku" koronavirusa nema u cirkulaciji u Beogradu, što ne znači da ga neće biti, a u slučaju da se to dogodi, nadležne službe će objaviti sve potrebne informacije.

Predrag Kon, korona virus Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP

15.54 Raste broj žrtava korone u Francuskoj

U Francuskoj su umrle još dve osobe od infekcije korona virusom, čime je broj žrtava porastao na 11. Jedan smrtni slučaj registrovan je u severnom delu Francuske, a drugi u Normandiji. U Francuskoj je danas potvrđeno 716 slučajeva infekcije, što je povećanje od 103 u odnosu na dan ranije.

15.36 Još 21 preminuli u Iranu, tokom noći više od 1.000 obolelih

Još 21 osoba preminula je u Iranu od posledica korona virusa, a tokom noći potvrđeno je da je obolelo više od 1.000 ljudi.

Prema ukupnim podacima, od virusa je u Iranu umrlo 145 ljudi, a 5.823 je obolelo, što je najveći broj na Bliskom istoku, prenosi AP.

Najviše zaraženih je u Teheranu, a slede grad Kom i provincija Mazandaran.

korona virus, koronavirus, corona Foto: Tanjug/AP

15.09 Srušio se hotel u Kini prepun pacijenata koji su bili u karantinu zbog korona virusa

Ne zna se koliko je ljudi ostalo zatrpano u ruševinama, a za sada je evakuisano 16 osoba.

Više pročitajte OVDE.

15.29 Zaraženi lekar u Sloveniji se vratio na posao, na meti kritika premijera

Odlazeći premijer Slovenije Marjan Šarec kritikovao je danas doktora koji se nakon povratka sa skijanja u Italiji odmah vratio na posao, a za kojeg je sinoć potvrđeno da je pozitivan na korona virus, i tako ugrozio zdravlje drugih.

Šarec je na Tviteru napisao da je takav postupak lekara iz Doma zdravlja u Metlici bio "pogrešan i neodgovoran".

15.05 Srbin oboleo od korone biće prebačen u KC Vojvodina 

Pacijent kod koga je potvrđen covid-19, a koji se od juče nalazi na lečenju u izolaciji OB Subotica biće danas prebačen na dalje lečenje u KC Vojvodina u Novom Sadu.

Više informacija klikom na link.

14.52 Vatikan: Sutrašnja misa u zatvorenom, vernici da prate lajvstrim

U vezi sa epidemijom, predstojećih dana u Vatikanu doći će do promena, saopštio je papa.

- U nedelju, 8. marta, molitva će se odvijati iz Biblioteke Apostolske palate, a ne na trgu, sa prozora. Prenosiće se uživo - najava je stigla direktno od Svete stolice, prenosi italijanska Republika.

Molitva planirana za 11. mart odvijaće se na isti način. Ovo je prvi put da je 83-godišnji papa otkazao javna pojavljivanja od kada je postavljen na to mesto.

Papa Franja, bolestan, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

14.07 Korona virus stigao na Maltu

Prvi slučaj novog koronavirusa potvrđen je na Malti, saopšteno je iz ministarstva zdravlja te zemlje, javlja Malta Tudej.

Pacijent je 12-godišnja devojčica koja se vratila iz Italije u utorak, javlja TAS S.

13.25 Italijanski političar Cingareti oboleo od korone

Lider italijanske Demokratske stranke Niola Cingareti pozitivan je na test za korona virus.

13.22 Predstavnici Grupe 20 pozdravljaju preduzete ekonomske mere 

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica Grupe 20 zauzelli su se za preduzimanje odgovarajućih fiskalnih i monetarnih mera u suočavanju sa epidemijom korona virusa, kako bi se zaštitio ekonomski rast u svetu.

Kako prenosi Rojters, u zajedničkom saopštenju koje je objavio predsedavajući G20, Saudijska Arabija, učesnici skupa održanog prošlog meseca u Rijadu, saopštili su da pozdravljaju mere i planove koji su preduzeti kako bi se podržala ekonomska aktivnost.

- Spremni smo da preduzmemo dalje odgovarajuće akcije, uključujući fiskalne i monetarne mere, kako bi pomogli odgovoru na virus, podržali ekonomiju u ovoj fazi i održali otpornost finansijskog sistema - navodi se u saopštenju Grupe.

12.22 Srbin sa kruzera se vratio kući

Posle tri nedelje u karantinu na kruzeru "Dajmond princes", pa još dve sedmice koje je zatim proveo u izolaciji u Rimu, Nemanja Marinković (26) je kasno sinoć doputovao na Aerodrom "Nikola Tesla".

Nakon brojnih testiranja na korona virus, kako u Jokohami gde je bio usidren kruzer, tako i u "večnom gradu", Nemanja je dobio dozvolu za povratak kući, piše Blic.

Nemanja je, podsetimo, bio deo posade kruzera na kojem je radio kao kuvar i baš bio u smeni kada je proglašena epidemija, a brod stavljen u karantin.

Nemanja Marinkovic Nemanja Marinković Foto: Facebook/nemanja marinkovic

11.27 Velika Britanija očekuje vrhunac epidemije oko Uskrsa, strahuju da će potrajati pola godine

U Britaniji postoji strah da je trenutna situacija u vezi sa epidemijom korona virusa samo početak, te da će vrhunac epidemije biti oko Uskrsa. Utom očekuju i da će potrajati oko šest meseci, te da bi u najgorem slučaju moglo biti do 80 odsto obolelih stanovnika.

Ipak, tamošnji stručnjaci procenjuju da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti ispod jedan odsto, piše The Sun.

Katolički Uskrs kojeg obeležavaju stanovnici Velike Britanije ove godine je 12. aprila, a pravoslavni 19.

Korona virus, koronavirus, Francuska Foto: Tanjug/AP

11.05 Kina zabranila uzgoj divljih životinja zbog suzbijanja virusa

Kineska vlada zabranila je jedenje i uzgajanje divljih životinja, zbog izbijanja korona virusa, ali se smatra da će biti teško obuzdati trgovinu ovim životinjama.

Vlada je ostavila mogućnost i da se zabrani korišćenje divljih životinja u tradicionalnoj medicini, prenosi Tanjug.

10.12 Zbog nestašice maski otkazane prve operacije

Zbog širenja koronavirusa zaštitne maske su postale deficitarna roba, a pošto ih sada nema dovoljno ni za rad medicinskog osoblja, u Austriji je došlo do prvih otkazivanja operacija. Pogođenim pacijentima, kako je najavljeno, biće dat novi termin za njihovu operaciju, prenosi Tanjug.

Navodi se i da nema razloga za paniku, jer se hitno potrebne operacije i dalje sprovode, samo unapred planirane su vezane sada sa dužim čekanjem.

9.41 Italijani da drže metar odstojanja

U Italiji je više od 4.600 ljudi već zaraženo korona virusom, od kojih je 197 umrlo. Kako bi sprečio dalje širenje, premijer Đuzepe Konte naredio je da se sve škole, vrtići i univerziteti zatvore do 15. marta, te da se sportski događaji se odvijaju bez publike.

Gradovi su prazni, cela mesta su zapečaćena. Pored toga, Konte je uputio sve Italijane da drže razmak barem jedan metar, prenosi Bild.

9.25 Na korona virus pozitivne dve osobe sa konferencije na kojoj je učestvovao Vučić 

Američko-izraelski savet za javne poslove (AIPAK) saopštio je da su najmanje dve osobe koje su prisustvovale nedavnoj konferenciji u Vašingtonu pozitivne na koronavirus. Na ovoj konferenciji je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Potvrđeno nam je da su najmanje dva testirana učesnika političke konferencije iz Njujorka pozitivna na koronavirus - navodi se u saopštenju AIPAK-a objavljenom na Tviteru.

Više pročitajte klikom OVDE.

9.14 Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Italiji porastao je na 197

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Italiji porastao je na 197. Prema poslednjem izveštaju, prenosi Klix.ba, 49 osoba umrlo je u roku od 24 sata, dok je ukupno prijavljeno više od 4.600 obolelih. Ipak, podatak o najvećem dnevnom porastu broja umrlih još je nezvaničan dok se ne utvrdi stvarni uzrok smrti preminulih.

Italija je zemlja s najvećim brojem umrlih od koronavirusa izvan Kine. Smrtnost je najviša na svetu 4,25 odsto.

8.28 Potvrđen dvanaesti slučaj u Hrvatskoj

Iz klinike za infektivne bolesti Dr Fran Mihaljević u Zagrebu potvrđena je još jedna obolela osoba novim korona virusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno 12 obolelih osoba.

Radi se o bliskom kontaktu drugog bolesnika s korona virusom u Varaždinu, javili su iz Civilne zaštite, prenosi Index.

8.20 Testirano ukupno 75 osoba u Srbiji

Do danas je u Srbiji testirano ukupno 75 osoba za koje je postojala sumnja da bi mogli biti zaraženi korona virusom, a od juce u 18 pa jutros do 8 sati testirano je njih 8. Svi su negativni.

Čeka se i rezultat testa za tinejdžera iz Vlasotinca, koji je boravio u Italiji.

8.12 Žena iz Loznice nije inficirana, muškarac iz Bačke Topole stabilno

Žena koja je juče smeštena na infektivno odeljenje bolnice u Loznici, jer je imala simpome koji su se dovodili u vezu sa korona virusom, nije zaražena njime, pokazali su testovi u "Torlaku".

Zaraženi pacijent, koji je prvi i za sada jedini slučaj koronavirsa u Srbiji, leži na infektivnom odeljenju subotičke bolnice je stabilno, dobro se oseća i nema temperaturu.

I članovi njegove porodice negativni su na koronavirus

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

8.06 Širenje zaraze očekuje se u većim gradovima

Nakon prvog slučaja zaraze korona virusom u Subotici, epidemiolozi očekuju njegovo širenje najpre u većim gradovima, poput Beograda, Niša i Novog Sada.

Za sada, najvažnije su mere predostrožnosti i, kada je potrebno da neko bude u karantinu, to mora da se poštuje, sa svim procedurama zaštite.

- Jako je važno da osobe koje su u karantinu nisu odgovorne samo sebi već i čitavom društvu. Bitno je shvatati da takve osobe ne mogu raditi niti deca mogu da idu u školu. Zato je bitno naglasiti zdravstvenim radnicima da se dobro pripreme za rad u izolaciji, pogotovo korišćenja zaštitne opreme jer je, da podsetim, u epidemiji SARS-a bilo obolevanja zdravstvenih radnika, što je bila dvostruka šteta - kazao je juče epidemiolog primarijus dr Predrag Kon.

7.44 Dve nedelje od ekspanzije zaraze u Italiji

Danas ističe 14 dana kako se Italija upustila u borbu sa korona virusom nakon što je gotovo preko noći postala najveće žarište na evropskom tlu. Kako su dve nedelje i period inkubacije virusa, danas će se znati i da li su preduzete mere imale efekta ili zemlji predstoji daleko ozbiljnija borba.

Video: Kon: Bitno je što smo otkrili prvi slučaj korona virusa

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja 

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

- u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

- ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majstor

    7. mart 2020 | 14:45

    Kod nas je na jači virus zvan besparica.

  • nikolas

    7. mart 2020 | 08:23

    U SAVETU BEZBEDNOSTI ZABRANITI UPOTREBU BIOLOSKOG ORUZJA KAO STO JE ZABRANJENA UPOTREBA HEMIJSOG ORUZJA !! ZA OVAJ NAPAD KORONA VIRUSOM ZEMLJI KOJA JE IZVRSILA NAPAD NA KINU I SVET UVESTI SANKCIJE I TRAZITI RATNU ODSTETU!!

  • 656

    7. mart 2020 | 10:23

    Zvezda razbila Makabi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA