≫ 

Šta znači kada je država u blokadi zbog korona virusa: Kako se to odnosi na prevoz i prodavnice?

Cela Italija je od juče u blokadi, a mere se odnose na oko 60 miliona ljudi. Njima je dozvoljeno kretanje u hitnim slučajevima, kod lekara i na posao

  • 0
Prazne ulice, Italija Foto: Tanjug/AP

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je sinoć da je cela Italija blokirana, odnosno u karantinu kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, prenosi Skaj njuz.

Konte je rekao da će se striktne mere u utorak proširiti na celu zemlju i na oko 60 miliona ljudi, nakon što su pojedini delovi Italije ranije blokirani.

Ove mere, koje je opisao rečima "Ja ostajem kod kuće", znače da će ljudima samo biti dozvoljeno kretanje u hitnim slučajevima, kod lekara i na posao.

Međutim, i dalje postoji konfuzija oko toga šta će italijanskim državljanima biti dozvoljeno da rade.

Šta ove mere znače za različite aspekte života?

Javni prevoz

Konte je rekao da će javni prevoz ostati operativan, a aerodromi i železničke stanice otvorene. Turistima će biti dozvoljeno da se vrate kući, ali oni koji dolaze i odlaze određenim letovima moraće da opravdaju svoje kretanje.

Italija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kako je prethodno zaključavanje zahvatilo samo sever zemlje, putnici na železničkim stanicama morali su da popune policijske obrasce u kojima su rekli da zbog "dokazanih radnih potreba", situacija nužde, zdravstvenih razloga ili da se vrate kući.

Takođe im se proverava temperatura na stanicama.

Automobili

Na glavnim putevima policija proverava da li vozači poštuju ograničenja kretanja.

Kruzeri

U nekim lukama kruzerima je zabranjeno da pristanu. Ranije su uvedene provere za putnike koji putuju u Veneciju i kojima nije bilo dozvoljeno da se iskrcaju u grad.

Restorani

Barovi i restorani mogu da budu otvoreni samo od 6 do 18 sati. Moraju da garantuju mušterijama da između njih bude najmanje metar razlike. Preduzeća će biti zatvorena ukoliko se ne pridržavaju pravila.

Italija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Prodavnice

Prodavnice mogu da budu otvorene ukoliko garantuju sigurnosnu udaljenost od jednog metra za kupce.

Prodavnicama hrana dozvoljeno je da rade sve vreme.

Italija se bori sa širenjem prve velike epidemije korona virusa usled porasti infekcija u Evropi. To je uzrokovalo otkazivanje popularnog venecijanskog karnevala, prekid fudbalskih igara u višoj ligi u pogođenom području i zatvaranja bioskopa, uključujući i legendarnu milansku La Scalu. Foto: Tanjug/AP

Nakon što je u ponedeljak uveče premijer objavio blokadu cele zemlje, ljudi su požurili u prodavnice širom Italije- Velikim i srednjim šoping centrima rečeno je da budu zatvoreni tokom vikenda.

Sportski događaji

Svi sporstki događaji i takmičenja biće odložena najranije do 3. aprila. Ovo uključuje i fudbalske mečeve serije A.

Konte je rekao da i teretane moraju da budu zatvorene.

FK Milan - FK Đenova, prazan stadion, korona virus Foto: Tanjug/AP

Škole

Škole i univerziteti biće zatvoreni do 3. aprila. Neke škole u severnoj i centralnoj Italiji već su bile zatvorene i trebalo je da se otvore 16. marta, ali je taj rok sada produžen.

Društvena okupljanja

Sva okupljanja na otvorenom su zabranjena, a događaji uključujući i religiozne aktivnosti, sajmovi i sportovi su suspendovamni.

I papa Franja je jutarnju misu vodio iz kapele u hotelu u Vatikanu u kojem živi, a ona je strimovana.

Italija, prazne ulice Foto: Tanjug/AP

Konte je takođe upozorio mlade da se ne okupljaju u barovima i kafićima.

Takođe su i sva venčanja odložena do 3. aprila.

Slobodne aktivnosti

Širom Italije zatvoreni su muzeji i arheološka nalazišta. Takođe su zatvorena i skijališta nakon što su studenti čiji su časovi otkazani počeli da rezervišu putovanja u ski rezorte.

I bioskopi i pozorišta treba da budu zatvoreni.

Zatvori

Sve posete zatvorima su suspendovane. Mere zadržavanja izazvale su nerede u zatvorima širom zemlje, što je dovelo do smrti šest zatvorenika.

Italija, pobuna, zatvor, koronavirus, korona virus Foto: Tanjug/AP

Zdravstveni sektor

Ljudima koji prate pacijente u bolnice nije dozvoljen ostanak u čekaonicama bez posebne dozvole. Odsustvo sa posla zdravstvenih radnika je takođe suspendovano.

Video: Redovi u Italiji ispred prodavnica: Korona izazvala nestašice

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA