Život u blokiranoj Italiji: Korona virus je razdvojio od muža - ona je u Milanu, on kod Venecije

Nakon što je njen suprug dobio temperaturu, samoizolovao se kod kuće, a ona je ostala zaglavljena u Milanu nakon uvođenja karantina

  • 2
Italija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kejla Hejns je američka državljanka udata za Italijana i u Italiji živi 30 godina, u mestu Monfalkone istočno od Venecije. Njen suprug trenutno se nalazi u samoizolaciji nakon što je imao simptome nalik gripu, ali je Kejla trenutno zaglavljena u Milanu, gde je radila kada je uveden karantin zbog epidemije korona virusa. Za BBC je opisala kako izgleda njihov život u blokiranoj Italiji.

- U Milanu radim od ponedeljka do petka, a kući se vraćam za vikend. Moj suprug je profesor u Veneciji. Poslednjih meseci čuli smo o ovim slučajevima, ali prilično se radi kao i obično. Otprilike svaka 10 osoba nosila je masku, ali to je bilo prilično slobodno uprkos svoj buci i vestima - rekla je ona.

Međutim, početkom prošle nedelje, njen suprug je dobio temperaturu. Ministar zdravlja rekao je svakome ko ima temperaturu ili simptome slične gripu da se sam izoluje. To je uradio i njen suprug.

- Prošlog vikenda trebalo je da odem kući, ali nisam otišla jer je bio bolestan i u izolaciji. Međutim, sad sam ostala zaglavljena u Milanu jer su za vikend zatvorili region Lombardije. Tako da ću ostati ovde do 3. aprila, a moj suprug će izaći iz izolacije 20. marta. To je nadrealno - rekla je Kejla.

Kako je svuda u medijima čitala o praznim prodavnicama, otišla je do jedne da se uveri svojim očima.

- Situacija je bila veoma napeta jer je osoba preko zvučnika svakih 30 sekundi upozoravala ljude da drže metar odstojanja jedni od drugih. Međutim, unutra nije bilo trčanja. Svi su došli zbog nekih stvari kao ja, ili im je nestalo mleka ili im je trebalo par stvari za vikend. Iz tog ugla situacija je bila opuštenija - opisala je ona.

Italija, korona virus Foto: Tanjug/AP

Nakon toga je otišla u deo grada sa najvećim brojem prodavnica i oko 70 posto njih bilo je zatvoreno, dok su kafići bili otvoreni.

- Bio je divan dan i svi su vozili bicikle. Većina kafića imala je stolove u baštama i primetila sam da drže rastojanje između njih, zbog čega ima manje stolova nego inače. Ljudi su ispijali kafe, pa je sve izgledalo opušteno - dodala je Kejla.

Kako je rekla, na ulici nije bilo panike.

- Verovatno je ljudima trebalo malo vremena da shvate da moraju da budu pažljiviji, da drže rastojanje i slične stvari. Ove nedelje sam na odmoru ali moram da radim od kuće - istakla je ona.

Prema njenim rečima, njen suprug je imao temperatutu samo nekoliko dana.

- Komšije obavljaju kupovinu umesto njega i ostavljaju mu namirnice ispred vrata. Rekao je da će naučiti da kuva jer to ne zna. U septembru slavimo 30. godišnjicu - rekla je ona.

Kejla je na kraju za BBC zaključila da "nije bilo lako, ali da uspevaju da ostanu zajedno".

- Generalno je bilo izazovno, jer sam dobila unapređenje i viđamo se samo vikendom. Ali sada je zbog cele epidemije veoma teško. Hvala Bogu na vocapu - zaključila je ona.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucy Ch

    10. mart 2020 | 18:05

    Teško njima i kako će jedno bez drugoga,samo da ih corona virus ne rastavi trajno,sve ostalo je podnošljivo.

  • Čiča

    10. mart 2020 | 18:29

    Valjda će se ona snaći. Kako će bre sama. Brinem se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA