"Hitlerov papa" koji je ćutao na Holokaust: Šta će spisi iz Vatikana otkriti o Stepincu?

Istraživači sada imaju priliku da vide dokumenta koja su u tajnosti čuvana decenijama i otkriju istinu o jednom od najkontroverznijih papa.

  • 12
Pope Pius Foto: Wikipedia/Michael Pitcairn

Vatikan je 2. marta otpečatio arhiv u kom se nalazi planina dokumenata o papi koji je na Svetoj Stolici sedeo 19 godina. Pije XII smatra se jednim od najkontroveznijih papa u istoriji, a osim što je bio "ratni" poglavar Katoličke crkve, neki ga još zovu i "Hitlerovim papom" zbog optužbi da je "okretao glavu" na progon Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Istraživači sada imaju priliku da vide dokumenta koja su u tajnosti čuvana decenijama i otkriju istinu o čuvenom papi. Ipak, istoričar Vladimir Umeljić smatra da će i nakon analize neke stvari da ostanu sakrivene od sveta, a za to vreme otvaranjem svojih arhiva o Drugom svetskom ratu "zapretio" je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Jedna od tema koje bi dokumenti iz Vatikana mogli da pokriju odnosi se i na kardinala Alojzija Stepinca, a upravo je na današnji dan 10. aprila 1941. godine u Drugom svetskom ratu osnovana Nezavisna država Hrvatska (NDH).

Ko je bio papa Pije XII?

Rođen je kao Euđenio Pačeli 1876. godine u Rimu u aristoktatskoj porodici koja je strogo bila privržena katoličkoj veri. U skladu sa porodičnom tradicijom, Euđenio odlazi na Univerzitet Gregoriana u Rimu gde je 1899. diplomirao teologiju i pravo.

Kardinal je postao 1929. u službi pape Pija XI, a godinu dana kasnije je postao i državni sekretar Svete Stolice. U tom periodu je potpisao konkordate u ime Svete Stolice s Austrijom (1933), Nemačkom (1933), Jugoslavijom (1935) i Portugalom (1940).

Nakon, pomalo neočekivanog, kraja pontifikata Pija XI, 1. marta 1939. počele su, može se reći, najizvesnije konklave u prošlom veku. Već sledećeg dana Pačeli je izabran za novog poglavara Rimokatoličke crkve. Postao je papa na svoj 63. rođendan, a uzeo je ime Pije u čast svog prethodnika.

Prve godine njegovog pontifikata bile su obeležene ratom, a era njegove vladavine problematična je kao nijedna druga pre i posle.

Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Arhiv u Vatikanu

- Crkva se ne boji istorije - rekao je sadašnji poglavar Katoličke crkve papa Franja nakon što je doneo odluku o otvaranju arhiva.

On je rekao da su vladavinu pape Pija XII obeležili "veoma teški trenuci, mučne odluke koje su zahtevale ljudsku i hrišćansku razboritost, koja je nekima mogla da izgleda kao suzdržanost".

Dokumenti su podeljeni na 121 tematski odeljak, a sva mesta u prostoriji za njihov pregled su rezervisana do kraja godine.

Ipak, da li će i nakon njihovog pregleda u javnost stići odgovor na pitanje "zašto je papa bio nem na zločine" nije poznato, a istoričar Vladimir Umeljić sa kojim je Telegraf.rs razgovarao kaže da će Vatikan izvršiti pažljivu selekciju dokumenata koja će staviti na raspolaganje javnosti.

- Shodno tome, teško da će se tu naći nešto što će iole opterećivati papu Pija XII - smatra Umeljić.

On se, pak, osvrnuo na ono što je dostupno. Kaže da je od značaja jedno sačuvano pismo iz 1919. godine, koje je pisao kardinal Pačeli, tada na službi u Minhenu.

- “… U sredini prostorije kunjala je jedna banda mladih žena sumnjivog izgleda, Jevrejke, kao što su i svi drugi ovde Jevreji. One su se ponašale provokativno i kezile se dvosmisleno a šef ovog ženskog ljudskog taloga je bila Levijeva partnerka. To je bila jedna Ruskinja, ruska Jevrejka, jedna raspuštenica, ona je bila odgovorna za sve to… Taj Levi je jedan mlad čovek od nekih 30 ili 35 godina, isto tako Rus odnosno ruski Jevrejin… Bled, prljav, sa očima jednog narkomana, sa hrapavim glasom, vulgaran i odbojan… Njegovo lice deluje istovremeno inteligentno i podmuklo…”

To je, dakle, već 1919. godine bio prilog o Jevrejima potonjeg pape iz vremena velikih genocida evropskog 20. veka, onog pape, koji u tim vremenima faktički nikada nije podigao svoj glas protiv genocida nad Sinti i Romima, koji je u vreme trajućeg Srbocida slao jednog de facto papskog nuncija u NDH i primio u audijenciju vođu te genocidne hrvatske države Antu Pavelića. Taj papa nije podigao svoj glas ni kada su nemački nacisti skoro bukvalno ispod prozora Vatikana vršili deportaciju oko 1.900 rimskih Jevreja i odvodili ih u smrt - navodi Umeljić.

Papa Pije 12. Foto: Wikipedia

On je dodao da su druge crkve reagovale, kao na primer danska Luteranska crkva. Takođe, glas su podigli i norveški protestanti, pojedini nemački i francuski biskupi kao i Pravoslavne crkve Bugarske i Grčke.

- Efekat je bio da su organizovane masovne akcije pomoći i spasavanja jevrejskih sugrađana, i rezultat je bio da je oko 90% danskih i preko 50% norveških Jevreja preživelo rat i Holokaust. Istovremeno, činjenica je da sa vatikanske strane nisu bili zabeleženi nikakvi pravovremeni i eksplicitni protesti protiv genocidnog postupka prema Jevrejima, Srbima i Romima, kao što je na primer bio masivni i javni protest Vatikana zbog nemačkog tretmana katoličkih Poljaka - naglašava Umeljić.

Takođe, Umeljić se osvrće i na jedan zvanični akt Vatikana iz 1943. godine, objavljen u sred Holokausta (Mystici Corporis Christi) u kom se jasno eksplicira "dužnička menica Starog zaveta" kao i da će taj Stari zavet za njegove pristalice uskoro "postati smrtonosan".

- Legitmno je pitanje, zar nije ona masa nemačkih katolika u nacističkoj mašineriji smrti ovu tvrdnju svog vrhovnog pontifeksa tada mogla vrlo lako da shvati kao jedan alibi, kao jedno "hrišćansko" obrazloženje i opravdanje svog učešća u Holokaustu? Da shvati ovaj vrhunski pravni dokument Vatikana ne samo kao jednu apsoluciju već i kao poziv da bude "Božije oruđe" pri isplati "dužničke menice" Starog zaveta (Jevreji) i pri ispunjavanju papinske definicije "smrtonosnosti" Mojsijevog zakona? Zar to nije, dakle, jedno direktno impliciranje jedne "jevrejske dužničke krivice" za sve što im se događalo i događa (ovde – Holokaust) - navodi istoričar.

Umeljić je takođe naveo i primer dva citata u kom se "Jevreji nazivaju parazitima".

- "Jevrejska nacija ne radi (…) ona je slična jednom ogromnom polipu (…) to su sve sami paraziti…" i "Ako i mi postanemo žrtve ovog tiranina svih naroda, čitava zemljina kugla će potonuti u zagrljaj tog ogromnog polipa (…) Jevreji su paraziti na telu drugih naroda…", bitne odrednice, definicije i smisao iskaza su u oba citata, nesumnjivo, identični. Prvi citat potiče iz vatikanskog organa Civiltà cattolica, iz glasila koji je 1850. osnovao papa Pije IX. i poverio ga redu jezuita (prvi deo ovog citata potiče iz jednog izdanja iz 1896. godine a drugi iz 1936. godine) a drugi citat potiče iz neposredne nacističke najave Holokausta, iz Hitlerove knjige "Majn Kampf" - navodi on.

Alojzije Stepinac Foto: Wikipedia/Quahadi

Kako dodaje, već iz ovih nekoliko činjenica se vidi zašto apologetski trud Vatikana po završetku Drugog svetskog rata do danas, u smislu rehabilitacije pape Pija XII, nije doneo rezultate.

- To isto važi i za još jedan, i teško razumljivi verbalni zaokret, koji je 1963. autorizovao kardinal Montini, potonji papa Pavle VI, to je bio onaj vatikanski kardinal, koji je po brojnim istorijskim svedočenjima bio odgovoran za organizovanje vatikanskih "pacovskih kanala", kojima su po završetku Drugog svetskog rata mnogobrojni nemački, slovački, hrvatski, itd. ratni i genocidni zločinci – Adolf Ajhman, Josef Mengele, hrvatski biskup Šarić, Ante Pavelić, itd. – izbegli u Južnu Ameriku. Teško, dakle, da će Vatikan prezentirati neke dokumente, koji bi mogli da postave u pitanje gore navedene istorijske izvore a još teže da će staviti na raspolaganje neke, koji bi ih još dodatno potkrepili. A Vatikan, očigledno, sa tim može da živi, kao što se pokazalo poslednjih 75 godina... - tvrdi istoričar.

NDH i Alojzije Stepinac

Jedna od tema koje bi otključani dokumenti mogli da pokriju, a koja posebno intresuje ljude sa naših prostora, odnosi se na odnos pape Pija XII i kardinala Alojzija Stepinca.

U arhivu se nalaze pisma koja je Stepinac slao papi i vrlo je moguće da bi baš ti spisi mogli da uspore proces kanonizacije kardinala. Ipak, Umeljić tvrdi da sve gore iznesene činjenice daju "malo nade o novim saznanjima o srbocidu".

- Već gore iznesene činjenice daju malo nade da ćemo doći do zaista validnih, neselektivnih novih saznanja o Srbocidu hrvatske države, čiji bitni deo je bilo prisilno pokatoličavanje Srba. Šta se može očekivati od rimokatoličke hijerarhije, koja to bezmerno nasilje sve vreme naziva "vraćanje veri otaca" a hrvatske sveštenike i redovnike u krvavoj službi hrvatske države 1941-1945. "pojedinačnim, zabludelim ovčicama" - navodi on.

Pregledanje će, kako kaže, sasvim sigurno trajati godinama i godinama.

Papa Pijus, Alojzije Stepinac Foto: Wikipeida/DIREKTOR, Michael Pitcairn

Šta želi Putin?

I predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je saopštio da će zatražiti otvaranje arhiva iz Drugog svetskog rata jer je na delu prekrajanje istorije.

On je naveo primer Izraela koji ni na sekundu ne dozvoljava da se zaboravi Holokaust, dodajući da je među žrtvama Holokausta i značajan broj Jevreja iz Sovjetskog Saveza.

- Iz ruskih arhiva se mogu očekivati nova saznanja, pre svega o šurovanju Zapada sa Hitlerom pre Drugog svetskog rata, ali ne i u odnosu na zbivanja na tadašnjem jugoslovenskom prostoru, na Srbocid - navodi Umeljić.

On dodaje da je prilično uveren da se dragoceni istorijski izvori nalaze na prvom mestu u vatikanskim arhivima, ali i u arhivima Zapada. No nije zaista za očekivati da će neko sa te strane zatraži otvaranje istih.

Video: Vatikan otvorio arhive: Konačno saznajemo istinu o saradnji Katoličke crkve i ustaša

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    10. april 2020 | 21:49

    TREBA OTVORITI SVE ARHIVE -VATIKANA A VREME JE DA SE OTVORE I ARHIVI OZNE DABI SRBI SAZNALI I RAZMERE JOSKINOG ZLOCINA -900 HILJADA PRAVOSLAVNIH SRBA JE NESTALO!!!

  • Nenadich

    10. april 2020 | 22:35

    Pa kada se ne boji... Sto tek sada otvaramo ovo?! E moji paponi....

  • 4S

    11. april 2020 | 00:40

    Nista novo ,o papi Piju 12 se zna sve pomago je i blagosiljao sve zlocine fasista a ponajvise ustasa i pomogao njihovo begstvo u Juznu Ameriku.Sto se tice Hitlera svako ko je citao o njemu zna da nije voleo ni crkvu ni svestena lica niti je trazio njihov blagoslov pa bi pre mogao da bude Pavelicev Papa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA