≫ 

Čovek iz Japana zaražen korona virusom po drugi put: Stručnjaci upozoravaju na drugi talas zaraze

Ovo je drugi takav slučaj zabeležen u Japanu, dok iz Kine stižu navodi o osobama koje su ponovo obolele

  • 1
Španija granica, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Čovek u Japanu koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovo je pozitivan na Covid-19. Reč je o muškarcu od sedamdeset i nešto godina, kod koga je virus detektovan polovinom februara. On je bio jedan od putnika na kruzeru ''Diamond Princess'', koji je tada bio pod karantinom. Oboleli muškarac je bio u izolaciji u Tokiju sve do 2. marta, kada je dobio potvrdu da je zdrav i vratio se kući. Simptomi su se, nažalost, vratili u vidu temperature od 39°C, a u bolnici su mu testiranjem potvrdili da ponovo boluje od Covid-19.

On nije prvi takav slučaj zabeležen u Japanu. Skoro je žena iz Osake testirana kao pozitivna na korona virus, i to po drugi put, nakon što je bila bolesna krajem januara. Tri nedelje po napuštanju bolnice, grlo joj je oteklo i osetila je bol u grudima. Slični navodi stižu i iz Kine, gde su lekari upozorili da postoji verovatnoća da izlečeni pacijenti mogu ponovo da se zaraze, prenosi news.com.au.

Iako svi pacijenti oboleli od Covid-19 kasnije steknu antitela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju, kako je istakao Žen Kvingjuan, direktor odeljenja za prevenciju i lečenje upale pluća bolnice u Pekingu. Naučnici nastoje da podrobno ispitaju novi korona virus, te, stoga, još nema temeljnih dokaza da je zaista moguće oboleti od Covid-19 više od jednom.

Postoji pretpostavka da kod nekih ljudi test zakaže, pa se pokažu negativnima na korona virus, jer on ne bude detektovan u nosu ili grlu, ali opstane u plućima. Ako je ova teorija tačna, korona virus može da provede neko vreme u organizmu bez simptoma, pa da se pokaže tek kada dospe u pluća.

Video: Čule da je nestašica maski, pa se potuke nasred ulice

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA