≫ 

"Svaki život je bitan": Istorijsko obraćanje Angele Merkel povodom korona virusa

U jeku epidemije korona virusa, svet je pomno slušao govor Angele Merkel

  • 20
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Kancelarka Nemačke Angela Merkel obraća se večeras naciji, ali i celom svetu povodom epidemije korona virusa.

Merkelova je pozvala Nemce na razum, da prestanu da skladište namirnice i apelovana na građane da budu solidarni.

- Korona virus drastično menja život u našoj zemlji. Svi su zabrinuti i pitaju se kako će se dalje razvijati stvari. Ovo je ozbiljna situacija... najozbiljnija još od Drugog svetskog rata. Nikada u istoriji naše zemlje nija nam bila toliko potrebna solidarnost koliko je to u ovom trenutku, ovo je istorijski zadatak za našu zemlju. Ne pravite zalihe hrane, snabdevanje hranom i potrepštinama je zagarantovano - kazala je Merkel u obraćanju naciji.

Teška situacija za ekonomiju

Merkelova je istakla da je ovo teška situacija za "naše porodice, poslovne ljude i kompletnu ekonomiju".

- Nedelje koje su pred nama, nažalost, biće još teže. Situacija je ozbiljna, a mi smo društvo u kome je svaki život bitan. Međutim, sigurna sam da ćemo prevazići ovu krizu. Istorijski zadatak koji je pred nama možemo samo da rešimo zajedničkim snagama. Sve zavisi od toga koliko smo disciplinovani i koliko se pridržavamo pravila - kaže kancelarka.

Zdravstveni sistem u Nemačkoj

Ona je istakla da je zdravstveni sistem odličan, možda najbolji i na svetu.

- Doktori i medicinske sestre nalaze se na prvoj liniji odbrane od korona virusa. Šta vi radite je od ogromnog značaja i hvala vam od srca na vašem trudu. Epidemija je pokazala koliko smo zapravo ranjivi i koliko zavisimo jedni od drugih - dodala je Merkel.

"Držite odstojanje"

Ona je istakla da “Nemci nisu osuđeni da pasivno gledaju širenje virusa.

- Imamo lek, a to je da držimo distanci jedni od drugih iz poštovanje. Svaka osoba želi da bude blizu druge u teškim vremenima, ali nažalost, upravo suprotno je pravo rešenje u ovom trenutku - kazala je kancelarka tokom obraćanja.

Merkel poziva na razumevanje

Merkelova je pozvala Nemce da imaju razumevanje što je “isključen javni život”

- Za nekoga kao što sam ja, sloboda da čovek putuje i da se kreće, jeste pravo koje je velikom mukom izvojevano. Putovanja su slobodna samo ako su u slučaju neophodne situacije - kazala je ona.

Kancelarka je rekla da ne može da isključi oštrije mere.

- Apelujem na vas - pridržavajte se mera koje će važiti u budućnost. Vlast će nastaviti da posmatra situaciju i eventualno koriguje određene stvari - kaže Merkel.

U Nemačkoj je prema poslednjim podacima otkriveno 11.302 inficiranih korona virusom, a zabeleženo je 27 smrtnih slučajeva.

"Moramo da budemo saosećajni"

Merkelova je upozorila građane da “iako nismo nikada očekivala ovako nešto, moramo da pokažemo da možemo da delamo saosećajno i sa puno ljubavi i na taj način spasemo živote.

- Bez izuzetka, sve zavisi od nas. Čuvajte sebe, ali i svoje najbliže. Hvala vam - istakla je kancelarka u obraćanju naciji.

Sastanak Vučića i Merkel putem video-poziva

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i kancelarka Angela Merkel razgovarali su danas putem video linka. Zvaničnici su razmenili mišljenja o bliskim bilateralnim i ekonomskim vezama, procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji i pratećim reformama, kao i o situaciji u regionu.

Tokom razgovora, Vučić i kancelarka Merkel detaljno su razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti COVID-19. U daljem razgovoru razmotrili su pitanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i u tom kontekstu, uvođenju taksi privremenih institucija u Prištini 2018. godine na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Video: U Italiji ne stižu da sahrane mrtve, crkva prepuna sanduka

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    18. mart 2020 | 20:17

    Sem zivoti Srba i ostalih istocnoevropljana njih par miliona koje su proterali iz Nemacke da im ne sire zarazu, da mogu gradjani prvog reda da se na miru lece. Kad treba da se radi, onda vazi polisa dodjite svi, a kad je frka onda ajde razlaz u domovine. Prst na celo vi koji hocete da idete u Nemacku, za njih cete uvek biti podljudi.

  • stamenko

    18. mart 2020 | 20:45

    NEK čuva svoje migrante koje je zvala u Njemačku

  • Bili

    18. mart 2020 | 21:55

    Gospodin Bil Gejts više od pet godina panično upozorava svjet o ovom virusu koji nam se dešava.Svi su ga ignorisali i ismijavali.Kada su budale progovorile pametni Bil Gejts je zaćutao.Prvo ti se smiju,pa te pljuju,a onda to bude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA