≫ 

Severna Koreja tvrdi da je pobedila korona virus u zemlji: Međunarodna zajednica sumnjičava

Ne samo da ima zaraženih, već i mrtvih, kako otkrivaju neimenovani izvori južnokorejskih medija

  • 0
Severna Koreja Kim Džong Un koronavirus Foto: Tanjug/AP

Režim u Severnoj Koreji poručuje da su trijumfovali nad virusom Covid-19 i da nemaju niti jednog zaraženog u toj zemlji, ali međunarodna zajednica ne uzima takve tvrdnje za ozbiljno. Ova komunistička država u istočnoj Aziji graniči se sa Kinom i Južnom Korejom, dve najgore pogođene zemlje u ovom delu svetu kada je u pitanju pandemija korona virusa.

Početkom nedelje, kineski zvaničnici su poručili da su do tada zabeležili 81.036 zaraženih slučajeva, od čega je 3.200 preminulo. Sa druge strane, Južna Koreja se pokazuje kao jedna od najsposobnijih nacija u borbi protiv širenja virusa Covid-19. Već skoro 250.000 građana je testirano na virus, što je umnogome pomoglo da se širenje zaraze obuzda, pa zemlje širom sveta počinju da se ugledaju na njihov model.

Odaje ih mirovanje vojnih aktivnosti, poručuju eksperti

Severna Koreja odbija da potvrdi da je iko u toj zemlji zaražen, ali odaje ih nedostatak vojnih akcija poslednjih nekoliko nedelja, kako poručuju eksperti.

- Ono što sigurno znamo jeste da je njihova armija mirovala 30-ak dana, a tek nedavno su ponovo počeli sa rutinskom obukom. Pritom, nijedan avion im nije uzleteo čitava 24 dana - objašnjava američki general Robert Adams za FOX News. On je ubeđen da je virus protutnjio kroz severnokorejsku prestonicu Pjongjang.

Severna Koreja Kim Džong Un koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vlasti iz Pjongjanga, pak, ističu svoju samoizolaciju od ostatka sveta kao ključ navodnog uspeha. Obustavili su trgovinu i zatvorili granicu sa Kinom. Produžili su trajanje karantina na 30 dana i uveli ograničenja stranim i međunarodnim diplomatskim predstavnicima u toj zemlji. Analitičari na tvrdnje Kim Džong Una gledaju kao na pokušaj da pokaže svetu da drži sve pod kontrolom i da može da zaštiti svoje građane od bolesti uprkos ostalim nedaćima kojima su izloženi.

Kako Covid-19 može da dospe u samoizolovanu zemlju?

Mala je verovatnoća da je virus došao preko granice sa Južnom Korejom, koja je pod teškim vojnim nadzorom, ili preko zatvorene granice sa Kinom. Opasnost predstavlja crno tržište koje je prisutno u toj oblasti već dugi niz godina, pa je sasvim moguće da je virus dospeo u Severnu Koreju na taj način.

Kim Džong Un severna koreja koronavirus Foto: Tanjug/AP

Pjongjang je Svetsku zdravstvenu organizaciju obavestio da su izvršena testiranja nad 141 osobom za koje se pretpostavljalo da su možda zaraženi. Tvrdili su da su svi do jednog negativni na Covid-19. Ove podatke je krajem februara obelodanilo južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje je zaduženo za odnose sa severnim susedom. Tamošnji mediji pozivaju se na neimenovane izvore koji otkrivaju da u Severnoj Koreji ne samo da ima obolelih, već i mrtvih zbog korona virusa.

Međunarodna zajednica ističe zaostalu zdravstvenu infrastrukturu i rasprostranjenu neuhranjenost stanovništva u Severnoj Koreji kao faktore rizika koji ih čine podložnima na zarazu.

Video: Kim Džong Un na belom konju se probija kroz svetu planinu i smetove

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA