≫ 

Matija, italijanski "pacijent broj jedan", bio bez svesti 18 dana: Konačno više nije u opasnosti

Matija je 16. februara počeo da se oseća loše, a 18. februara je otišao u bolnicu gde mu je dijagnostifikovana upala pluća

  • 0
Korona virus, koronavirus, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

Nakon nekoliko nedelja teškog stanja, italijanski "pacijent broj 1", zaražen korona virusom, 38-godišnji muškarac konačno je 10. marta napustio intenzivnu negu.

On je sada u mogućnosti da diše samostalno, nakon nekoliko nedelja bez svesti, a njegovo zdravstveno stanje se konstantno poboljšava.

Da podsetimo, korona virusom je bila zaražena i njegova trudna supruga, ali je ona napustila bolnicu pre njega i stanje nije uticalo na fetus.

Ko je "pacijent broj 1"?

Reč je o Italijanu po imenu Matija koji je iz Kodonja. On je 16. februara počeo da se oseća loše, a 18. februara je otišao u bolnicu gde mu je dijagnostifikovana upala pluća.

Pošto u tom trenutku nije pominjao nikakav, ni indirektan, kontakt sa kineskim državljanima, a njegova žena nije imala simptome, dobili su "zeleno svetlo" i poslati kući.

Sledećeg dana se on ponovo pojavio na Hitnoj. Muškarac star 38 godina, inače sportista nije bio bolje od terapije koja mu je data. Njegovo stanje iznenada se drastično pogoršalo, pa je primljen na intenzivnu negu. Bez svesti je bio 18 dana.

Tek tada se njegova supruga setila da je Matija početkom februara večerao sa prijateljem koji svake godine provede nekoliko meseci u Kini.

Telegraf.rs je pisao ranije o tome da je Matija najverovatnije do trenutka dok mu nije potvrđen korona virus zarazio najmanje 13 ljudi.

Inače, još nije najjasnije odakle je tačno korona virus stigao u Italiju. Mnogi tvrde da Matija zapravo nije "prvi pacijent" i da on uopšte tu nije stigao iz Kine, već iz Nemačke.

Video: Strašne slike iz bolnice u Lombardiji: Pacijenti na krevetima u hodnicima, prikačeni za respiratore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA