≫ 

Zarobljeni Srbi večeras stižu kući: Poleteo avion po naše državljane zarobljene u svetu

Avion Er Srbije poleteo je oko 16 časova iz Beograda i njime će biti vraćeni naši državljani koji su zarobljeni u Francuskoj i Holandiji

  • 19
Korona virus, koronavirus, aerodrom Foto: Tanjug/AP

Korona virus zatvorio je granice mnogih zemalja. Među poslednjim, tu odluku je donela i Srbija, koja je jutros zatvorila sve svoje granične prelaze. Prethodno su to učinile mnoge države u Evropi što je znatno otežalo našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu da se vrate kući.

Danima su se stvarale kolone na granici Austrije i Mađarske, a procene su da je u Srbiju tokom ove nedelje ušlo oko 70.000 gastrabajtera. Ipak, nisu svi uspeli da se vrate kući. Na aerodromima i na graničnim prelazima širom sveta naši državljani su zarobljeni i mole za pomoć jer više ne mogu ni napred, ni nazad. Samo na aerodromu u Amsterdamu od juče ujutru je zarobljena osmočlana grupa naših državljana, momaka i devojaka koji studiraju u Americi.

Oni su juče stigli u Holandiju nadajući se da će nekako stići do Srbije, ali u tome nisu uspeli. Njima se jutros pridružio još jedan momak koji je doleteo iz Detroita, a tokom dana na aerodrom je pristiglo još dvadesetak naših državljana koji su do danas bili u hotelu.

Svi oni odmah su tražili pomoć od Ministarstva spoljnih poslova, jer je pitanje trenutka kada će i aerodrom u Amsterdamu biti zatvoren.

- Dobili smo uveravanja da će naš problem biti rešen. Kako su nam rekli, večeras bi avion trebalo da dođe po nas, i to iz Pariza, gde, kako sam razumeo, skupljaju takođe naše državljane koji su tamo zarobljeni - kaže za Telegraf.rs Jovan S. koji već više od 24 sata čami u vazdušnoj luci u Amsterdamu.

Kako saznajemo, avion Er Srbije poleteo je nešto pre 16 časova za Francusku i Holandiju, a plan je da oko 20 časova poleti nazad za Beograd.

- Samo želimo da stignemo kući. Čekaju nas porodice, svi mnogo brinu - kaže nam Jovan.

Karantin četiri nedelje

Nakon povratka u Srbiju svi će biti u karantinu 28 dana, kako bi se sprečilo eventualno dalje širenje zaraze korona virusa.

- Mi smo svi zdravi i osećamo se dobro, ali ćemo sigurno ispoštovati taj karantin, kako ne bi bilo problema - uverava nas naš sagovornik.

Korona virus, koronavirus, aerodrom Masovno se otkazuju letovi Foto: Tanjug/AP

Zarobljeni državljani i u Grčkoj

Nije samo u Francuskoj i Holandiji panika. Mnogo naših državljana pokušava i iz Grčke da se vrati kući. Njima je situacija "nešto lakša", jer je lakše da se organizuje automobilski prevoz. Nažalost, mnogi nemaju koga da zamole da ih iz Grčke "dobaci" do Srbije, pa je zato i njima neophodna pomoć, pogotovo sada kada države ukidaju i međugradske i međudržavne autobuske linije.

Ukoliko je neko od srpskih državljana zainteresovan da se iz Soluna vrati u Srbiju, može da se obrati našem Konzulatu u Solunu. Kako Telegraf saznaje, pravi se lista zainteresovanih, kako bi bio organizovan prevoz. Neophodno je da svi imaju državljanstvo i boravak u Srbiji. Ko želi, može da se prijavi na email srbcons@otenet.gr

Korona virus, koronavirus, aerodrom Foto: Tanjug/AP

Drama i u Dubaiju

Više destina naših državljana zarobljeno je i u Dubaiju. Pojedinci su tamo došli turistički, a neki tamo i rade, ali zbog celokupne situacije su ostali bez posla i sada traže način da se vrate kući. Iako je u UAE i dalje dozvoljeno da se napušta država, problem predstavlja činjenica da je aerodrom Nikola Tesla zatvoren, a avio kompanije masovno otkazuju letove, te je gotovo nemoguće da se dokopaju bilo koje evropske države.

Mi smo pokušali da stupimo u kontakt sa MSP kako bismo saznali na koji način ćemo evakuisati naše državljane koji su zarobljeni na Bliskom Istoku, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Video: “Ne znamo šta će biti”: Srbi zatočeni na aerodromu u Amsterdamu, strahuju da će biti zatvoren

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pitanje

    20. mart 2020 | 13:53

    Sada im je dobra Srbija, a kada je su je napustali, planirali su da se ne vracaju.

  • Hvala bogu

    20. mart 2020 | 13:23

    Neka svako svojoj kuci moze da dodje sa svojima da je

  • Goran

    20. mart 2020 | 13:32

    Dali znate koliko jos nasih ima po kruzerima u svetu a nemogu da dodju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA