≫ 

"Ovo sam sve vreme čekao": Stanovnik Vuhana slavi što ukidaju blokadu

Zabrana putovanja iz Vuhana trebalo bi da bude ukinuta 8. aprila

  • 2

Vlasti u Kine planiraju da 8. aprila omoguće dolazak i odlazak iz Vuhana, grada koji se smatra žarištem epidemije korona virusa koji je u svetu odneo više od 380.000 života.

Već više od dva meseca nekoliko miliona stanovnika ovog grada u kineskoj  provinciji Hubei živi u blokadi. Kinezi iz drugih gradova već sutra će moći da napuste svoje domove i slobodnije dišu, ali Vuhan će na to morati da sačeka još dve sedmice.

- Na ovaj dan sam čekao - rekao je za CNN oduševljeno Bo Hanlin, fotograf koji živi u Vuhanu i koji je već dva meseca zatočen u svojoj kući.

Protekle sedmice je bilo naznaka da će se život u ovom gradu, u kom živi 11 miliona ljudi vratiti u normalu. Sada građani konačno mogu da se nadaju povratku svakodnevici.

- Od prošle nedelje pojedini stanovnici mogu da idu na posao, ukoliko imaju specijalnu dozvolu od poslodavca. Ja nemam poslodavca, pa se nadam da ću uskoro moći da izađem bez ikakvih dozvola - kaže Bo.

On je rekao da već sedam dana funkcioniše dostava hrane, kao i da su otvoreni brojni restorani.

- Ipak, stanovnici ne smeju da uđu. I dalje smeju samo do posla. Prodavnice su i dalje zatvorene - kaže Hanlin.

Podsetimo, stanovnici svih drugih gradova provincije Hubei od sutra će moći da napuste svoje gradove ukoliko imaju zeleni QR kod u svom mobilnom telefonu, koji će im dati zdravstveni zvaničnici ukoliko nemaju korona virus.

Za sada još nije poznato kada će biti otvorene zdravstvene ustanove.

Video: Ovako je bilo u Vuhanu pre samo dva meseca:

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA