≫ 

Projekat koji nikad nije zaživeo: Priča o tajnom ruskom tenku koji je bio najveći košmar NATO-a

Sovjeti su u tajnosti razvijali tenk koji bi bio mnogo napredniji u odnosu na oklopna vozila zapadnih sila

  • 0
Tenkovi

Ilustracija, Printskrin: Youtube/Atmosferci

Sovjeti su 80-ih godina prošlog veka napravili tenk koji je bio daleko ispred takmaca sa zapada, kao što su nemačka oklopna vozila “Tigar” tokom Drugog svetskog rata bila mnogo naprednija.

Napori inženjera doveli su do prototipa T-95, koji nikada nije ušao u službu, te se postavlja pitanje šta bi se desilo da je do toga došlo. Rusija je tokom istorije napravila veliki broj “super tenkova”, ali se ovaj prototip se isticao najviše od svih.

Kako navodi “Sputnjik”, T-95 je počeo da se razvija u tajnosti krajem Hladnog rata, a trebalo je da u službi zameni T-72. Inženjeri su dizajnirali tenk tako da ima jači oklop kako bi bolje zaštitili vojnike unutra. Da bi to postigli, posada bi bila smeštena u trupu tenka, a ne u kupoli.

Prema nekim informacijama, kupola je bila naoružana sa topom od 30 milimetara i automatskom puškom kalibra 12,7 milimetara.

Ono što je bila najveća prednost bio je top kalibra 152 milimetara, što je bilo značajno bolje od američkog M1 Abramsa i bukvalno svakog tenka koji ima NATO.

- Bio bi prava noćna mora za NATO. Da je T-95 ušao u proizvodnju, bio bi ozbiljan i opasan protivnik - kaže Kejleb Larson, novinar časopisa “National Interest”.

Nedaća je, međutim, bila u tome što bi T-95 morao da bude teži i da ima manje municije, s obzirom na to da su mu topovi bili tolikog kalibra. Sovjetski tenkovi su obično bili niži, ali T-95 je trebalo da ima visoku kupolu.

Uprkos ambicijama, projekat je 2010. godine ukinut, a do tada napravljeno je samo tri prototipa koje je testirala ruska vojska. Iako nije ušao u masovnu proizvodnju, bio je test za novije modele ruskih tenkova, kao što je T-14 Armata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA