≫ 

“Kao da je eksplodirala atomska bomba”: Ispovest beskućnika u Španiji tokom epidemije korona virusa

Mnogi gradski dnevni centri za beskućnike i narodne kuhinje ili su zatvoreni su ili su skratili radno vreme tokom blokade

  • 0
korona virus, koronavirus, Španija Foto: Tanjug/AP

Dok španske vlasti govore javnosti da je boravak kod kuće najbolji način da se pobedi pandemija korona virusa, neki ljudi ostaju napolju jer njihov dom su ulice Madrida i Barselone.

Španija, koja se od danas nalazi na drugom mestu po broju preminulih, i na četvrtom među zemljama sa najvećim brojem zaraženih od korona virusa, je u blokadi. Zatvorene su prodavnice, ispražnjene poslovne zgrade, a gradovi su uglavnom pusti i danju i noću.

U Barseloni, koja je tipično užurbana, ima oko 1.000 beskućnika, preneo je AP.

korona virus, koronavirus, Španija Foto: Tanjug/AP

- Kao da je došlo do nuklearne eksplozije i (ljudi) su se sklonili u bunker. Napolju smo ostali samo mi, beskućnici - izjavio je 36-godišnji Gana, koja na ulici živi više od osam godina.

On spava noćima na pragu prodavnice nameštaja, koja je danima zatvorena, na kartonskoj kutiji pokriven jednim ćebetom.

Mnogi gradski dnevni centri za beskućnike i narodne kuhinje ili su zatvoreni su ili su skratili radno vreme tokom blokade.

- Mislio sam da sam video sve tokom 12 godina kako spavam na ulici, ali ne. Ova tišina tokom celog dana me plaši ... više od samog virusa - rekao je Rikardo (32).

On sa još četvoro beskućnika spava na podu ispred tržnog centra koji gleda na Ramblu, jedno od obeležja Barselone.

Jedino što čuje je buka motorcikala ili policije.

korona virus, koronavirus, Španija Foto: Tanjug/AP

Vlasti pokušavaju da sklone što veći broj beskućnika sa ulica, ali tako da ih ne stave u grupno sklonište, gde postoji još veći rizik da bi mogli da se zaraze.

Izložbeni centar IFEMA u Madridu pretvoren je u improvizovano sklonište sa 150 ležajeva.

U Barseloni jedna stara škola je pretvorena u privremeno sklonište za 56 ljudi, a vlasti su obećale da će obezbediti uskoro još izvestan broj ležajeva.

Oni koji spavaju na ulicama Brselone složni su u jednom - prosjačenje za novcem ili hranom je sada besmisleno, jer nema nikoga da im išta da.

Video: Jezivo: Španci prave od klizališta mrtvačnicu za žrtve korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA