≫ 

"Ne dolazite više u crkvu. Najvažnije je spasiti se": Snažna poruka patrijarha Kirila pravoslavcima

Kao religijski primer osami patrijarh moskovski je naveo delo Marije Egipćanke, koja je poštovana kao zaštitnica pokajnika i koja je 47 godina provela u pustinji da bi okajala svoje grehe

  • 41

Patrijarh moskovski Kiril zamolio je vernike da ne posećuju crkve i hramove tokom epidemije smrtonosnog korona virusa.

Patrijarh je, služeći u nedelju liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, zamolio ljude da ne dolaze u crkvu.

- Apelujem na vas, dragi moji, da sve dok ne dobijete blagoslov patrijarha, ne dolazite u crkvu - rekao je Kiril.

Njegova svetost je podsetila na preporuku vlasti koje su pozvale sve stanovnike da ostanu kod kuće. On je i citirao jednu pravoslavnu vernicu iz Italije koja mu je pisala.

- Mislili smo da neće biti zaraženih u Rimu. Danas ostajemo kod kuće, a mrtvačnice, pa čak i stadioni prepuni su leševa i kovčega. Čak nismo u stanju ni da ih spalimo. Ljudi umiru onako kako mogu umirati samo tokom najgore pandemije - citirao je patrijarh reči vernice.

Kao religijski primer osami patrijarh moskovski je naveo delo prepodobne Marije Egipćanke, koja je poštovana kao zaštitnica pokajnika i koja je 47 godina provela u pustinji da bi okajala svoje grehe.

- Nadajmo se da će njen primer žrtvovanja poslužiti da shvatimo značaj osame u našim pustinjama, našim domovima. Učinimo isto delo kao i Marija Egipćanka - pozvao je patrijarh vernike.

Njegovu besedu poslušajte u video snimku na početku teksta.

Podsetimo, episkop valjevski Milutin preminuo je noćas, dva časa nakon ponoći u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, gde je bio prebačen zbog pogoršanja svog zdravstvenog stanja, nakon što mu je potvrđen korona virus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    30. mart 2020 | 14:25

    Svaka cast na izjavi. Pametan čovek. Mozemo svi mi da se pricestimo i da idemo u hramove kada ovo sve zavrsi a daj boze da zavrsi sto pre

  • Tirke

    30. mart 2020 | 15:58

    Pametan čovek.

  • Aca BJ

    30. mart 2020 | 16:33

    Ja ne znam ni gde mi je crkva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA