≫ 

Megan i Hari će sutra ostati bez svih ovih privilegija

Ne samo da ih više neće finansirati ni kraljevska porodica, ni kanadska vlada, već im je ugrožena i privatnost

  • 2
Megan Markl i princ Hari Foto: Tanjug/AP

U utorak, 31. marta, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa će zvanično odstupiti od svojih kraljevskih dužnosti i posvetiti se svom novom životu, koji će voditi u Velikoj Britaniji i Severnoj Americi, piše Independent.

Nakon ovog datuma, par neće više uvažavati privilegije koje imaju članovi monarhije.

Neće više moći da putuju svetom u ime kraljice

Sada kada Megan i Hari više neće raditi u službi kraljevske porodice, neće više biti u mogućnosti da izvršavaju dužnosti u ime kraljice, uključujući i putovanja svetom.

Otkad su se venčali, njih dvoje su obavili dva kraljevska putovanja: prvo, u Australiju, Novi Zeland, Fidži i Tongu; i drugo u Južnu Afriku.

Neće više dobijati novac od granta suverena

Par je jasno stavio do znanja da žele da budu finansijski nezavisni, što znači da više neće biti finansirani iz granta suverena, koji je ranije pokrivao pet odsto njihovih službenih troškova.

Grant suverena je godišnji mehanizam finansiranja monarhije, koji omogućava članovima kraljevske porodice da održavaju svoje zvanične rezidencije i poslovne prostore.

Međutim, Hari i Megan će nastaviti da dobijaju neki novac od princa Čarlsa, čiji su prihodi od vojvodstva Kornvola pokrivali 95 odsto njihovih troškova, dok su radili kao članovi kraljevske porodice.

Moraće da vrate 2,4 miliona funti 

Par će morati da vrati milione funti potrošene na renoviranje svoje kuće u Frogmoru.

Troškovi obnove kuće koja se nalazi na kraljičinom imanju u Vindzoru, objavljeni su 2018. godine i koštali su poreznike 2,4 miliona funti.

Neće više imati zvaničnu kancelariju u Bakingemskoj palati

U januaru je odlučeno da će Meganina i Harijeva zvanična kancelarija u Bakingemskoj palati biti zatvorena, što je rezultiralo time da su brojni članovi osoblja koje tu radi ostali bez posla.

Na svom sajtu, o zvaničnom zatvaranjuje napisano: "Vojvoda i vojvotkinja su ove vesti lično podelili sa svojim timom u januaru, kada su saznali odluku i blisko su sarađivali sa svojim zaposlenima, kako bi osigurali nesmetan prelazak za svakog od njih".

- U proteklih mesec i po dana, vojvoda i vojvotkinja su aktivno učestvovali u ovom procesu što je, razumljivo, bilo teško i za vojvodu i vojvotkinju i za njihovo odano osoblje, s obzirom na bliskost Njihovog kraljevskog visočanstva i njihovog posvećenog tima – piše u saopštenju.

Njihovo obezbeđenje neće više finansirati vlada Kanade

Od novembra 2019. godine, Megan i Hari su boravili na jednom ostrvu u Vankuveru, u Kanadi, gde im je kanadska vlada finansirala obezbeđenje.

Međutim, ova država namerava da prestane da im plaća obezbeđenje, kada se i zvanično odreknu svojih uloga u kraljevskoj porodici.

- Pomoć će prestati u toku narednih nedelja, kada se dogode promene u njihovom statusu – rekli su iz kanadske vlade.

Sad su žrtve paparaca

Sada kada par više ne radi za kraljevsku porodicu, više neće biti ni deo kraljevskog rota sistema.

Taj sistem obezbeđuje medijima u Velikoj Britaniji zakonom odobrene fotografije članova kraljevske porodice.

Međutim, sada kada će mediji i paparaci tretirati Harija i Megan kao slavne ličnosti, veće su i šanse da će se njihove fotografije pojavljivati na internetu bez njihovog znanja i odobrenja.

Video: Da li je Megan Markl trebalo da bude deo kraljevske porodice?

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    30. mart 2020 | 19:02

    Nije se nadala da ce, bas biti ovako. Kako se samo prevalila u racunici.

  • Pa šta

    30. mart 2020 | 21:24

    Ni ja nisam imao nista od svega ovoga i opet sam ziv zdrav i srecan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA